Slavni modni kreator Žan Pol Gotje najavio je u petak da će njegova revija visoke mode u sredu u Parizu biti poslednja nakon 50 godina karijere. Međutim, već sada razmišlja i planira nove projekete sa svojom modnom kućom.

"22. januara 2020. proslaviću 50 godina karijere u modi velikom revijom visoke mode u Theatre du Chaletu. To će biti moja poslednja revija", navodi kreator u jednom od saopštenja.

On je na svom Tviter profilu obelodanio ovu informaciju i dodao da će modna kuća Couture Gaultier Paris uskoro otkriti najnoviji projekat na kom radi.

Francuski stilista koji je karijeru počeo u modnoj kući Pierre Cardin nezaobilazna je figura u svetu mode nakon što je osamdesetih preokrenuo modna pravila. Oduvek je važio za nekog ko pomera granice, a prvu kolekciju predstavio je davne 1976. godine.

Autor je legendarnih kreacija poput korseta sa špicastim grudnjakom za Madonu, čija cena premašuje hiljade i hiljade dolara. Od prvih radova, ovaj ekstravagantni kreator prelazio je linije između muške i ženske garderobe, mešao je radove, stilove i epohe. 

Od malih nogu je kreirao garderobu, najpre sa bakom. Poznat je po šivenju suknji za muškarce i čuvenoj rečenici: ,,Muškarac svoju muškost ne nosi odećom, nego mu je ona u glavi".