Odabir omiljenog letnjeg modnog dodatka, sunčanih naočara, ponekad može zadati prave glavobolje. U moru postojećih modela svake godine se pojave novi modeli i novi trendovi pa se nije teško izgubiti u tolikoj ponudi. Sunčane naočare, osim što služe za zaštitu od sunca, služe i kao zaštita od bilo kakvih štetnih spoljnih uticaja, poput vetra, polena ili pak prašine. No, nemojmo lagati, služe i da bi svaka vaša odevna kombinacija izgledala još bolje.

Nažalost, one se ne biraju prema konfekcijskom broju poput odeće pa nećete moći samo ušetati u omiljenu prodavnicu, dohvatiti prvi model sunčanih naočara "vaše veličine", platiti i odšetati. Odabir savršenog modela mogao bi potrajati, a ovo su saveti koji bi vam mogli pomoći da ubrzate celi proces.

Obratite pažnju na oblik lica

Ako imate ovalni oblik lica, odgovaraju vam svi modeli naočara različitih oblika i stilova, ali ćete morati obratiti pažnju na veličinu. Što manju glavu imate to bi i naočale trebale biti manje i obrnuto. Okviri bi trebali biti jednako široki ili malo širi od vašeg lica i to je pravilo kojeg se uvek trebate držati, bez obzira na oblik lica.

Ako imate okruglo lice, birajte naočare pravogaonog oblika, a ako imate četvrtasto lice, birajte naočare ovalnih linija koje će ublažiti crte vašeg lica. Izduženom licu pristaju naočare sa zanimljivim printovima ili pak one s četvrtastim velikim okvirima, dok osobe sa srcolikim licem trebaju izbegavati prevelike modele naočara, a odlično će im pristajati one s mačkastim okvirima.

Klasika je uvek siguran izbor

Nemojte se uvek voditi samo za onime što je u trendu. Ponekad je klasika puno bolji izbor, a i u klasične modele se isplati investirati pa ćete biti sigurni da nećete morati već iduće sezone kupovati nove naočare. Takođe, vintage stil je uvek popularan pa obratite pažnju i na retro oblike.

Naočare bi trebalo prirodno "sedeti"

Kada stavite naočare, one bi vam na nos trebale savršeno sedeti, bez osećaja da će vam svakog trena skliznuti s nosa.

Upotpunite svoj stil

Sunčane naočare su modni dodatak i kao takve bi trebale biti tačka na "i" vašem stilu. Zato zaboravite na trenutne trendove i pronađite model kojim ćete upotpuniti svoje odevne kombinacije.

Izvor: Index.hr