Osim što drže grudi na mestu, prema potrebi ih podižu ili obuzdaju. Grudnjaci su sastavni deo ormara svih žena, ali o njima retki razmišljaju kao o "inovativnim proizvodima".

Ipak, Lexus je odabrao proizvod koji je dobio nagradu "Lexus dizajn 2019. godine" te koji je predstavljen tokom nedelje mode u Milanu, a koji je itekako inovativan. Pogađate, reč je o grudnjaku. I to ne bilo kakvom.

 

 

Iza naziva "Algoritamska čipka" skriva se grudnjak koji je dizajnirala Lisa Marks, a napravljen je posebno za žene koje su prošle mastektomiju. Naime, jedna od osam žena će se suočiti sa invazivnim rakom dojke, a sve veći broj žena će se odreći rekonstruktivne hirurgije i implantata pa je ova dizajnerka uvidela kako je došlo vreme da se i veš prilagodi potrebama svih žena.

Izrađen je uz pomoć nove tehnike koja uključuje algoritamsko definisanje uzorka za izradu trodimenzionalne čipke, a kako navodi "CoolHunting.com", dizajniran je na temelju skeniranja tela te konsultacija. Konačni proizvod izbegava osetljiva područja nakon operacije i ističe oblik ženskog tela, umesto da ga skriva. Osim toga, ovaj grudnjak deluje kao alternativa rekonstrukciji i implantatima.

Izvor: Index.hr