Pre samog istraživanja istraživači su predviđali da će se muškarcima više svideti devojke ili žene sa više šminke na licu, ali se na kraju pokazalo upravo suprotno.

Rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Experimental Psychology pokazali su da muškarci više vole žene s manje šminke na licu, prenosi Agencija Anadolija  (AA). U istraživanju je navedeno da žene koje stavljaju previše šminke na lice mogu izgledati neprivlačno, pa čak i iritirajuće za većinu muškaraca.

Naime britanski profesori sa Univerziteta Bangor i Aberdeen sproveli su opsežnu studiju u kojoj su učestvovale 44 žene kojima su podelili različite vrste šminke kako bi se doterale i ulepšale kao da se spremaju za izlazak.

Iste žene i devojke su fotografisane pre i nakon stavljanja šminke na lice, a fotografije su prikazane grupi studenata i studentkinja koji su imali zadatak da odaberu one koje im se više sviđaju. Većina studentkinja je izabrala fotografije žena koje su imale mnogo šminke dok je većina muškaraca izabrala fotografije žena ili devojaka s malo ili nimalo šminke.

Istraživači su na kraju studije zaključili da se žene, u većini slučajeva, šminkaju zbog postojećeg trenda i kako bi izgledale lepe iako u stvarnosti možda i nisu.

-Rezultati koje smo dobili pokazuju da se većina žena šminka zbog očekivanja muškaraca koja su se, eto, pokazala pogrešnima i varljivim, navode britanski profesori u svome istraživanju.