Imajte na umu da namirnice koje svakodnevno koristimo u ishrani mogu biti s jedne strane izvanredno blagodarne, a s druge i veliki „age neprijatelji“. Istraživanja ishrane našeg stanovništva pokazala su veću zastupljenost masnoća u obrocima (iznad fizioloških potreba organizma), veću upotrebu mesa (pre svega svinjetine, govedine, junetine, mesnih prerađevina), rafinirane (prerađene) hrane niske nutritivne vrednosti i smanjenu upotrebu sirovog voća i povrća. Hrana je veoma opasna zamka, ukoliko ne vodimo računa o njenoj pravilnoj pripremi, kombinaciji i izboru. Ponekad nismo ni svesni promena koje se odvijaju u namirnicama u toku njihove pripreme: povećava se energetska vrednost gotovog obroka, količina masti (masnih kiselina, transmasnih kiselina i holesterola), ali dolazi do smanjenja njene biološko-dijetetske vrednosti.

Sve ove promene u namirnicama - uz svakodnevnu izloženost stresu, smanjenu fizičku aktivnost i nepravilne navike u ishrani - smatraju se odgovornim za višak telesne težine i prerano starenje. S obzirom na to da se naše telo sa godinama menja, neophodno mu je prilagoditi i odgovarajuću ishranu. Menjaju se i naše potrebe za kalorijama, a i vrstom namirnica koja zadovoljava nutritivne potrebe organizma. Dijetetičar - nutricionista Dragana Filipović savetuje vas kako da pravilnim izborom hrane ostanete vitalni u svakom životnom dobu!

Birajte u svojim dvadesetim:

Metabolizam je u svojoj najbržoj fazi. To ipak ne znači da možete preterivati kada je u pitanju konzumacija slatkiša, brze hrane i alkohola, koji mogu dovesti do problema sa viškom kilograma.

Sveže voće i povrće (minimum 4 porcije dnevno) - pogotovo kivi i paprika, poboljšaće vam imunitet i vitalnost. Bogato je vitaminom C, koji ubrzava proces lečenja akni, utiče na razgradnju masnih ćelija, stimuliše proizvodnju prirodnog kolagena - proteina koji pomažu u održavanju elastičnosti kože.

Riba bi trebalo da bude zastupljena na vašem jelovniku minimum jednom nedeljno. Skuša, tuna, sardela, losos, som... bogati su omega-3 masnim kiselinama, čuvarom kože koji sprečava pojavu prvih bora na licu. Osim toga, ova veoma lako svarljiva namirnica bogata je i esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B kompleksa, kalcijumom i fosforom koji dodatno govore o njenom doprinosu vašoj lepoti.

Zeleni čaj -  Do danas su otkrivena brojna lekovita svojstva zelenog čaja. Posebno se izdvaja po sadržaju antioksidansa, izuzetnog oruđa protiv slobodnih radikala kojim štiti od preranog starenja. I ne samo da će očuvati mladalački izgled vaše kože, već i vitalnost celog organizma.

Izbegavajte

Šećer, razgradnja šećera i njegovo vezivanje za molekule proteina smanjuje elastičnost kolagena i vrlo štetno deluje na kožu, što uzrokuje naboranost kože, pojačava pojavu akni i ubrzava starenje.

Birajte u svojim tridesetim:

Ovo je period u kojem se suočavate sa viškom kilograma nakon trudnoće, kao i gubitkom kalcijuma (kosti postaju podložnije lomovima) i slabljenjem tonusa mišica. Shodno tome predlažemo vam:

Jogurt - Kiselomlečni proizvod, sa dodatkom probiotskih sojeva bakterija mlečne kiseline, uspostavlja ravnotežu crevne mikroflore, sadrži beta hidroksimetilglutarat koji sprečava sintezu holesterola i pomaže u gubitku suvišnih kilograma. Osim toga, odličan je izvor kalcijuma koji učestvuje u izgradnji i jačanju kostiju.

Žitarice - Svojim bogatim sadržajem biljnih vlakana, poboljšavaju probavu, daju osećaj sitosti i na taj način znatno pomažu u održavanju zdrave telesne mase. Dijetna vlakna ujedno usporavaju i poboljšavaju probavu prostih šećera, odgovornih za stečeni višak kilograma. Odličan su izvor ugljenih hidrata, odnosno skroba, koji se postepeno razgrađuje i organizmu daje energiju neophodnu za obavljanje brojnih obaveza savremene žene.

Semenke lana i susama - Jedni od najvećih izvora prirodnog lignina, omega-3 masnih kiselina, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma bitnih za oslobađanje energije i ublažavanje simptoma PMS-a (koji su veoma često izraženiji u ovoj životnoj dobi). Semenke posipajte po salati od svežeg povrća ili pecivu, a koristite i ulje dobijeno hladnim ceđenjem semenki.

Izbegavajte

Čokolada i masna hrana, za kojom najcešće posežemo u toku PMS-a, ne ostavlja velike posledice na koži. Međutim, ove namirnice bogate su šećerom, zasićenim i transmasnim kiselinama odgovornim za nagomilavanje masnih naslaga.

Birajte u svojim četrdesetim:

Aktivnost žene postepeno se smanjuje, pa je telo podložnije gubitku tonusa mišica i nastanku viška masnih naslaga. Smanjuje se i potreba za kalorijama, a shodno tome umanjite i svoje porcije hrane. Od pomoći će biti i sledeće namirnice:

Soja - Pijte sojino mlijeko, jedite tofu, miso ili je ubacite u gotovo jelo, a ona će vas „nagraditi“ fitoestrogenom, biljnim hormonom (imaju estrogenski efekt) koji ublažava prve znakove menopauze i simptome klimakterijuma.

Bobičasto voće - Borovnica, brusnica, kupina, malina… bogati antioksidansima koji umanjuju uticaj slobodnih radikala (agresivne materije iz ljudskog organizma i okoline) usporavajući proces starenja, odlažu nastajanje bolesti i pomažu u zadržavanju mladalačkog izgleda. Jedna šaka ovog voća dnevno sasvim će zadovoljiti potrebe.

Alge: spirulina, kombu, nori, arame… izuzetno bogate mineralima (kalcijum, fosfor, gvožđe, jod, magnezijum, natrijum), vitaminima (A, B1, B12 i C), proteinima i lako svarljivim ugljenim hidratima, kombinujte sa povrcem i svim vrstama integralnih žitarica. Za uzvrat odbraniće vas od kancerogenih oboljenja, usporiti pojavu bora, proređivanja kose i prvih znakova starenja.

Izbegavajte

Ljuta hrana sadrži efikasna anti age sredstva - antioksidanse. Međutim, u četvrtoj deceniji života izraženija je pojava crvenila lica, a visoka temperatura ili ljuta hrana pojačavaju crvenilo i dovede do proširenih i vidljivih kapilara na vašem licu.

Predlažemo vam sledeći „anti age“ jelovnik

Doručak:

  • Integralna kifla, šolja obranog mleka, parče posnog sira (oko 100 g) i naseckan paradajz (1 komad);
  • Meko kuvano jaje sa parčetom integralnog tost hleba i šoljom jogurta (prednost jogurt sa probioticima);
  • Šolja obranog mleka, 50 g kuvane posne šunke i 50 g integralnog hleba;
  • Činija kaše ovsenih pahuljica sa obranim mlekom. Pospite naseckanim jezgrastim voćem (lešnik, badem...).

Ručak:

  • Belo pileće meso pripremljeno na roštilju, sok od limuna i salata od kuvane geršle (oljušteni ječam) i kukuruza šećerca;
  • Riba pripremljena na pari, bareni krompir sa blitvom preliven mešavinom od belog luka, peršuna, limunovog soka, ruzmarina i maslinovog ulja;
  • Bistra supa od povrća, teletina pečena u rerni i salata od svežeg povrća;
  • Brokoli pripremljen na pari, dinstana teleća šnicla i parče hleba.

Večera:

  • Omlet od tofu sira i pečuraka, parče hleba od heljde;
  • Kuvani integralni pirinač sa kuvanom govedinom i zelenom salatom;
  • Odrezak tune pečen na roštilju sa barenim povrćem;
  • Salata od crvenog pasulja, šampinjona i crnog luka. Pospite ih kockicama prepečenog hleba;
  • Grilovano povrće, parče posnog sira i tost hleba.

Užina:

  • Šaka bobičastog sezonskog voća;
  • Činija korn fleksa prelivenog jogurtom sa probioticima;
  • Umesto gotovih slatkiša, napravite kuglice od mešavine ovsenih pahuljica, kus-kusa, kokosovog brašna, sojinog mleka, pirinčanog slada i naribanih jabuka.