Kada god započinjemo trening, uglavnom se fokusiramo na same vežbe i efekat koji želimo da postignemo. Tek kada se jedva pomeramo od upale mišića, ili doživimo neku težu povredu, pitamo se da li smo mogli drugačije da postupimo i izbegnemo neželjene posledice. Čak i običnu šetnju kroz prirodu, naše telo doživljava kao vrstu kardio treninga. Iako je šetnja idealna aktivnost, jer ne doprinosi dodatnom pritisku na zglobove, oporavak je neophodan, kako bi se telo prilagodilo i kako bi se izbegle povrede. U nastavku potražite 6 obaveznih koraka nakon svakog kardio treninga.

1. Dajte telu vremena da se "ohladi" od aktivnosti

Bilo da ste se zaputili na duge šetnje ili šetate u kraćim intervalima, bilo da pešačite ili džogirate, vašem telu je potrebno vreme za oporavak i "hlađenje", pre nego što pređete na sledeću aktivnost. Odmor će vam omogućiti da polako usporite ubrzane otkucaje srca, a vaše telo će za to vreme uspeti da se reši nakupljene mlečene kiseline, koja bi mogla da izazove upale i osećaj "teških nogu". Usporite tempo i 10 minuta šetajte, bez dodatnog napora. Joga poze su idealan odmor za period nakon kardio treninga.

2. Obavezno rehidriranje

Jedan od osnovnih, a često zapostavljenih, elemenata zdravog treninga - jeste optimalno hidriranje. Čak i prilikom umerenog treninga, telo gubi tečnost kroz znoj. Ukoliko preskočite hidriranje, oporavak organizma će trajati duže, a osetićete neželjeni efekat i prilikom narednog treninga. Vodite računa da sat vremena nakon treninga, unosite dovoljnu količinu vode. Ukoliko je ruta koju prelazite dugačka, ili ste bili na intenzivnom treningu, pored vode, popijte i piće bogato elektrolitima. Ako niste sigurni koliko ste tečnosti izgubili prilikom vežbanja, izmerite se pre i posle samog treninga. Izgubljena težina u tom trenutku, uglavnom se odnosi na gubitak tečnosti.

3. Nadoknadite izgubljenu energiju

Konzumacija zdrave hrane bogate nutrijentima, omogućiće mišićima i celom telu da se oporavi nakon napornog treninga. Izbegavajte procesuirane i visoko zašećerene namirnice. Obrok obogatite zelenim povrćem, čistim proteinima poput piletine ili ribe i proteinskim šejkom.

4. Razgibavanje i rastezanje

Razgibavanje odmah posle treninga, dok su mišići još topli, smanjiće bol u mišićima i mogućnost nastanka ozbiljnih povreda. Ukoliko nemate dovoljno vremena za razgibavanje celog tela, fokusirajte se na lože koje su vam posebno problematične. 

5. Smanjite napetost u mišićima

Iako su balansirana ishrana i istezanje ključni elementi za izbegavanje upale mišića - mišićima možete pomoći i na druge načine. Dobar primer je masaža, koja unapređuje cirkulaciju u mišićnom tkivu i relaksaciju umornog mišića. Ukoliko već osećate blagu upalu, iskoristite led. Ako je upala ozbiljna i zahvata celo telo, rešenje može biti ledena kupka. U suprotnom, kocku leda držite na bolnom mestu.

6. Beležite svoj napredak

Zacrtavanje ciljeva i beleženje progresa su bitan deo treninga. Ostvarene rezultate zapisujte ili unosite u jednu od brojnih aplikacija, kreiranih baš za ovu namenu. Da ne biste zaboravili, svoj napredak zabeležite odmah posle treninga. Svima se povremeno dese dani kada nismo raspoloženi i jednostavno nam nije do vežbanja. Jedan pogled na postignuti napredak u kondiciji i izdržljivosti, može biti dovoljan za dodatni boost samopouzdanja i energije - upravo ono što vam je potrebno!

Pravilni koraci nakon treninga, su podjednako važni kao i pravilno izvođenje vežbi. Čak i kada ste u škripcu s vremenom, odvojite sat-dva nakon treninga za oporavak organizma. Naše telo je savršena mašina, a mi sami kontrolišemo šta ćemo koristiti kao gorivo i kada ćemo omogućiti pauze za predah i prikupljanje energije. Što se bolje odnosite prema svom telu, to će i ono davati bolje rezultate.

Izvor: Mogujatosama.rs