Tempo života i obaveze koje nam nameće svakodnevica ne dozvoljavaju nam uvek da vežbamo u isto vreme, a trebalo bi. Stručnjaci navode da je jutro idealno doba za vežbanje, pa bi bilo najbolje odrediti jutarnji termin za izvođenje treninga i to termin koji uvek možemo da ispoštujemo, bez izuzetka.

Jutarnji trening je ono što će vam svaki stručnjak preporučiti, jer je metabolizam tada brži. Pod pretpostavkom da ste legli u krevet na vreme (oko 23h) i naspavali se oko sedam sati, telo će vam ujutru biti odmorno i puno energije. Prvo što bi trebalo da uradite nakon sat vremena buđenja jeste da zdravo i kvalitetno doručkujete, ali umereno, pokrenućete metabolizam i dati telu još više snage za jutarnji trening. Ujutru nam je telo kruće i čak 20% manje fleksibilno nego tokom dana, jer su nam posle spavanja tetive i mišići hladni i nezagrejani. Iz tog razloga, ako vežbate ujutru obavezno morate voditi računa o tome da se zagrevanju posvetite malo duže kako ne bi došlo do povreda.

Prednosti jutarnjeg treninga su različite. Na prvom mestu, odradićete trening ujutru i ostatak dana ćete imati slobodan za ostale aktivnosti i obaveze. Zatim, neće vam se desiti da vam posle posla iskrsne još neki sastanak koji će se možda odužiti, pa nećete imati vremena da uveče odradite trening. A izbeći ćete i izgovore tipa kako ste preumorni posle posla, napolju pada kiša, a kod kuće je baš prijatno u krevetu. Ako jutarnje vežbanje postavite kao prioritet neće vam biti teško da ustanete 30-60 minuta ranije zato što redovno vežbanje poboljšava kvalitet sna što će rezultirati potrebom da manje spavate nego obično. Ako vam se ustajanje 30-60 minuta ranije čini previše zahtevnim onda možete početi da se budite 10-20 minuta ranije i postepeno pomerate vreme buđenja dok ne postignete 30 do 60 minuta.

Ako vežbate svakog jutra otprilike u isto vreme, naročito ako se budite u isto vreme, regulišete rad vaš endokrinog sistema i srčani ritam. Vaše telo uči da vi radite nešto svakoga dana u isto vreme i ono počinje da se priprema za buđenje i vežbanje nekoliko sati pre nego što otvorite oči. To je korisno zato što:

– vaše telo nije zbunjeno menjanjem vremena ustajanja, što znači da je buđenje manje bolno (vremenom vam možda ni budilnik neće trebati da biste se probudili)

– hormoni pripremaju vaše telo za vežbanje regulisanjem krvnog pritiska, srčanog ritma i dotoka krvi u mišiće

– vaš metabolizam, zajedno sa hormonima uključenim u aktivnosti i vežbanje, počinju da se podižu još dok vi spavate. Kao rezultat toga vi ćete se osećati spremnijim, sa više energije i spremnim za vežbanje kada se probudite

Izvor: Mogujatosama.rs