Upala mišića je česta pojava čak i kada niste početnik. Sve zahtevniji treninzi aktiviraju nove grupe mišića koji nisu u savršenoj formi kao oni koji su konstantno aktivni. Ako ste na samaom početku vežbanja, upale će se dešavati neminovno i učestalo, ali je veoma važno da vas to ne demotiviše i dovede u situaciju da odustanete od treninga - nikako. Zapravo, upala mišića je dobar pokazatelj, i pravo vreme da se sa vežbanjem nastavi. U daljem tekstu saznajte kakve savete imamo za vas koji se borite sa bolnim i upaljenim mišićima.

Odmah moramo da naglasimo da adekvatna priprema pred trening u velikoj meri može da pomogne, ako ne i spreči upalu mišića. Što bi rekli  "bolje sprečiti, nego lečiti". No, nekada, kod zahtevnijih treninga i dužine trajanja - do upale će ipak doći, pa je potrebno naći način za prevazilaženje ove neprijatne pojave koja je zapravo prijateljski nastrojena. 

Pre treninga

Kao što smo rekli, dobra priprema će svakako u samom startu ublažiti upalu, ali i pomoći vam da sačuvate zdravlje i elastičnost mišića. Pored zagrevanja koje je obavezno izvoditi pre bilo kog treninga, svom telu unapred možemo olakšati tako što ćemo:

- konzumirati dovoljno vode

- hraniti se zdravo i uravnoteženo

- izbegavati alkohol i cigarete (ili svesti na minimum)

- ne forsirati se po svaku cenu izvan granica mogućnosti (ništa se preko noći ne postiže)

Posle treninga

Nadamo se da nema potrebe da napominjemo koliko je važno da tokom samog treninga vodite računa da vežbe pravilno izvodite i da obezbedite dobar i dovoljan unos kiseonika, tj. da pravilno dišete. Takođe, treninig nikada ne prekidajte naglo, već postepeno. A nakon treninga ako do upale već dođe izbegavaje upotebu analgetika, to jeste najbrže ali ne i najbolje rešenje. Radije pribegnite prirodnim rešenjima, kao što su:

- hladne obloge (kupus, krompir ili nakvašena krpa)

- masaža (hidro ili manuelna)

- dugo tuširanje ili ležanje u kadi

- piling uz pomoć morske soli

- čaj od đumbira sa kurkumom

- suplementi koji sadrže magnezijum i cink

Izdvojili smo neke od metoda koje pomažu da se upala mišića lakše preboli, ali glavni cilj nam je da vas podstaknemo da sa vežbanjem obavezno nastavite i nikako ne propuštate sledeći trening zbog upale! U ekstremnim slučajevima, ukoliko su bolovi u mišićama toliko jaki da ne možete da se krećete, mogućnosti da je došlo do oštećenja mišića postoje, te je nužno da se javite lekaru kako bi se povreda sanirala. 

Izvor: Mogujatosama.rs