Razgibavanje bi sa razlogom trebalo da postane deo vaše rutine, kada je reč o vežbanju.

Razgibavanje opušta, poboljšava fleksibilnost i raspon pokreta i priprema vaše mišiće i zglobove za vežbu po izboru. Naravno, sve ovo podrazumeva da se rastezanje radi na pravilan način. Ukoliko se ne rastežete pravilno, razgibavanje neće imati efekta, a mogu se pojaviti i ozbiljne povrede.

U nastavku teksta saznajte koje 4 greške najčešće pravimo kada je reč o razgibavanju i kako da te greške isrpavimo.

1. Preintenzivno razgibavanje

Razgibavanje bi trebalo izvesti tako da se možete opustiti. Mnogi naprave grešku, pa razgibavanje započnu intenzivno. Previše snažno razgibavanje učiniće da se osećate neprijatno, a može doći i do grča. Kada je u pitanju biceps, najsnažniji je kada nam je lakat pod uglom od 90 stepeni. Mišić je najslabiji kada je ruka sasvim savijena ili opuštena. Ako se rastežete u poziciji u kojoj je mišić najslabiji, pod povećanim ste rizikom od grča. Razgibavanje bi trebalo započeti bez prevelikog napora - ako primetite da vam se menja ritam disanja ili da se stisnuli zube, verovatno je razgibavanje previše intenzivno za vas.

2. Razgibavanje bez neophodne snage u mišićima

Ukoliko se redovno razgibavate, a ne vidite napredak u fleksibilnosti, vrlo je verovatno da nemate dovoljno snage u mišićima. Primera radi, mišići oko kukova su često zategnuti, ali nisu previše jaki. Bez snage u mišićima, nećete moći da postignete željenu fleksibilnost. Ukoliko vam rastezanje ne pomaže da postignete bolju fleksibilnost, vreme je da poradite na snazi. Po rastezanju, izvedite vežbe snage. Za grupu mišića oko kukova, marširajte u mestu. Marširati možete polako i obratite pažnju da koleno podignete što više možete.

3. Previše istežemo određenu grupu mišića

Prejako istezanje određene grupe mišića, može dovesti do disbalansa u fleksibilnosti, što utiče na držanje i stabilnost zglobova. Primer držanja koje je pogođeno nebalansiranim razgibavanjem, jeste stav plesača, kada su leđa lučno iskrivljena. Predlog je da nakon rastezanja prednje grupe mišića, obratite pažnju i na zadnju grupu mišića. Primera radi, ako rastežete mišiće prednjeg dela noge, vodite računa o fleksibilnosti mišića zadnjeg dela noge.

4. Požurujemo razgibavanje

Razgibavanje je potrebno vršiti određeni vremenski period, kako bi se postigao efekat. Ako požurujete razgibavanje, nećete postići očekivane rezultate. Ispratite dužinu razgibavanja, tako što ćete se u svakoj pozi zadržati 90 sekundi. Vežbe ponavljajte u setovima od 4-5. Tako ćete uočiti promene u fleksibilnosti i rasponu mogućeg pokreta.

Naporni trening bi uvek trebalo da se nastavlja na dobar set vežbi za razgibavanje celog tela. Tako će vaše telo pružiti svoj pun potencijal, a izbeći ćete jake upale mišića, grč i povrede. Ukoliko niste sigurni kako da se pravilno rastežete, obratite se za pomoć treneru.

Izvor: Mogujatosama.rs