Ukoliko ste na dijeti sa niskim brojem kalorija, znajte da će ona uzrokovati mnogo problema, a jedan od njih je i da ćete naglo dobiti na težini, čim se vratite na normalan način ishrane. Znate li da ovakve dijete izazivaju hormonske poremećaje i disbalans?

Opasnost dijete od 600 do 800 kalorija

Nikada, ali nikada ne započinjite dijetu na svoju ruku i bez konsultacije sa stručnjakom u oblasti ishrane i zapamtite jednom za svagda: ne postoje dijete koje donose čudo. Najvažnije je jesti pametno: imati svih pet obroka dnevno, jesti voće i povrće, izbegavati alkohol i cigarete i izbaciti proizvode sa zasićenim mastima.

Mnogi se odlučuju za niskokalorične dijete, nesvesni ogromnog rizika i sa željom da što pre izgube kilograme. Otkrićemo vam kakvi su rizici koje sa sobom nosi niskokalorična dijeta.

Pad pritiska

Bilo koja dijete koja preporučuje slab unos kalorija može dovesti do pada pritiska ili šećera u krvi.

Problem sa bubrezima

Bubrezima su neophodni proteini. Ipak, u situaciji kada se ne unosi dovoljan broj kalorija, oni su prinuđeni da ne filtriraju proteine koji su im neophodni.

Hipoglikemija

Ukoliko ne unesete dovoljno ugljenih hidrata može doći do pada nivoa šećera u krvi, koji ima za posledicu drhtanje, nesvesticu, slabost, obamrlost, pojačano znojenje...

Disbalans organizma

Zatvor, dijareja, masna jetra, nedostatak vitamina, minerala i proteina samo su neki od posledica niskokalorične dijete. Sve to dovodi do nepovoljnog stanja čitavog organizma.

Stres i anksioznost

Posledice nisu samo fizičke, već i mentalne. Može se javiti anksioznost, depresija, razdražljivost i sve to zbog konstantnog osećaja gladi.

Kontraefekat

Kada iznenada uskratite organizmu neophodne kalorije za normalno funcionisanje, događa se sledeće: metabolizam se usporava, jer se priprema na to da duže vreme neće imati dovoljno hrane. Kao posledica toga, masti se još više gomilaju i ono malo hrane koju uneste, pretvara se u rezerve (masne naslage). Dakle, potpuno suprotno od željenog.

Vrtoglavica

Usled zadržavanja tečnosti u organizmu, mogu se javiti vrtoglavice, iznemoglost, trnjenje ruku i nogu…

Kardiovaskularni problemi

Ukoliko ste dugo na dijeti koja podrazumeva malu količinu kalorija, kardiovaskularni sistem će krenuti da otkazuje.

Metabolički stres

Ovakve dijete prouzrokuju metabolički stres, koji zatim dovodi do preuranjenog starenja kože i zbog narušenja zdravlja generalno, vaši organi će ostariti, odnosno neće funkcionisati u skladu sa godinama.

Nedostatak vitamina

Nedostatak vitamina i minerala, koji su esencijalni, dovodi do teških komplikacija, koji se teško ispravljaju. Imajte na umu da dugotrajan način ishrane sa malo kalorija može prouzrokovati endokrine poremećaje.

Znajte da je preporučeni dnevni unos kalorija za žene između 1500 i 2000 kalorija. Izbor je na vama.

Izvor: Ženskimagazin.rs