Osim što je slatka, lubenica sjajno gasi letnju žeđ i prkosi vrućini te ima genijalno dejstvo na tvoje telo. Neki su nas stvarno iznenadili...

1. Jača imunitet i čini te lepšom

Ovo ostalih nutritivnih bogatstava, sadrži vitamine A i C.  Svi ti vitamini i minerali uključeni su u rad imunološkog sistema. To sigurno već znaš. Međutim, možda ne znaš da te čini lepšom. Vitamin C štiti tvoju kožu pri preteranom izglaganju suncu i ima na nju anti-ageing efekt. Dakle, evo jednom dobrog razloga da jedeš lubenicu na plaži!

2. Dobro utiče na rad bubrega

Lubenica je, kao što sigurno već znaš, bogata vodom i različitim mineralima pa je, samim time, prirodni antioksidans. Velike količine tečnosti pomažu čišćenju toksina iz organizma te pomažu bubrezima da se reše viška tečnosti. I na kraju, lubenica je pravi diuretik koji će rasteretiti tvoj mokraćni sistem i telo nepotrebnih materija.

3. Pomaže pri mršavljenju i oporavku od vežbanja

 Lubenica se svakako nalazi na listi namirnica koje pomažu pri procesu mršavljenja. Naime, siromašna je kalorijama pa na 100 grama sadrži svega 30 kalorija. Osim toga, u njenom sastavu nalazi se dosta vlakana i čak 92 posto vode. Dakle, možeš je konzumirati bez preteranog straha od debljanja i koristiti kao dostojnu zamenu kada baš poželiš smazati hrpu slatkiša. Još jedna dobra stvar je to što konzumacija lubenica može ublažiti i upalu mišića nakon treninga. S obzirom da je bogata aminokiselinama, podstiče cirkulaciju i opušta žile te posledično olakšava bol. Uostalom, moraš priznati da je jako dobra nagrada za trud na treningu!

4. Zdravo srce i britak um

 Lubenica u sebi, naime, sadrži aminokiseline potrebne za proizvodnju azot oksida koji igra važnu ulogu u normalnom radu srca. Osim toga, ona smanjuje nivo holesterola u krvi.  S druge strane, postoji još jedan jako dobar razlog zbog kojeg bismo svi trebali posegnuti za komadićem lubenice. Ona je bogata vitaminom B6 i odlična je rad malih sivih ćelija. Odlično će uticati na tvoj um i pamćenje.

5. Dobar seksualni život  

Kao što smo već spomenuli, lubenica sadrži aminokiselinu citrulin, a postoje naučnici koji delovanje citrulina upoređuju s delovanjem viagre. I citrulin opušta krvne žile, a upravo u tome se krije čar viagre. Iako, naravno, nije jaka koliko i poznati preparat za potenciju, stručnjaci kažu da je delotvorna i kod muškarca i kod žene.

Izvor: Miss7