Hodanje je najjednostavniji način fizičke rekreacije, a i samo pola sata hodanja dnevno može učiniti puno za zdravlje, kao i za mršavljenje. Uz jedan trik hodanjem možete izgubiti i 20 posto više kalorija nego inače. Brzo hodanje odličan je način vežbanja i sagorevanja kalorija, no istraživanje američkog Sveučilišta Ohio otkrilo je da postoji još bolji način da nabijete kondiciju, očvrsnete mišiće, istopite kalorije i smršate.

Naime, menjate li brzinu hodanja, možete potrošiti 20 posto više kalorija nego kada hodate ujednačenim ritmom. Menjanje brzine hodanja, opisuju naučnici, deluje poput stiskanja papučice gasa, a svaka promena ritma hodanja zahteva i jači rad nogu.

U istraživanju ispitanici su menjali brzinu hodanja na pokretnoj traci. Kada su pokušavali hodati brže ili sporije od brzine kretanja pokretne trake, trošili su više kalorija.

Osim menjanja brzine hodanja, savetuju stručnjaci, za bolji efekat hodanja možete se poslužiti i drugim sitnim trikovima: hodajte s rancem na leđima, s tegovima na nogama, hodajte ukrivo, a ne samo po ravnoj liniji i slično.

Izvor: Zadovoljna.hr