Moćni destilovani alkohol napravljen od fermentisanog zrnevlja žitarica (pšenica, ječam i kukuruz) nazvan viski, bio je vekovima piće za muškarce. Ali, više ne! Veliki broj ženskih destilera dokazuje da viski nije više samo muška stvar i da nežniji pol može uživati u njegovom očaravajućem ukusu. 

Počnite polako

Ukoliko do sada nikada niste imali priliku da ga pijete (džek i kola se ne računaju), izaberite piće s manje alkohola (ABV kalkulator pomoći će vam da izračunate), kaže Alison Park, osnivač Brenne Whisky. Piće obeleženo sa 40 procenata ABV  blaže je i podnošljivije za početnike. 

Pijte nerazblaženo

Jedna čaša čistog viskija bez vode ili nekih dodataka idealna je za početnike. „Konzumirajte isključivo čist viski jer tako ćete otkriti da li vam odgovara njegov miris i ukus. U koktelu ćete teško otkriti njegovu aromu“, objašnjava Parkova. Dodajte nekoliko kapi vode jedino u slučaju da ne možete da izdržite njegov jak ukus. 

Uživajte u aromi

Udahnite malo viskija pre nego što uzmete gutljaj, zatim mućkajte malo u ustima i tek onda progutajte. „Verujte, i vaš jezik progovoriće ohhh“, kaže Mel Hajm, destilator u Eastdie Distilling. 

Viskipedija

Burbon

Mora biti proizveden u Americi i sadrži čak 51% kukuruza, ali je i slađi od ostalih.

Rye

Mislite o njemu kao o ljutom rođaku burbona koji u sebi ima minimum 51 procenat zrna raži.

Skoč

Škotski viski proizvodi se samo u Škotskoj, a poznat je i kao narodni lek jer ima zagrevajuće i opuštajuće dejstvo.

Irski

Za razliku od škotskog, koji se destiluje dva puta, irski prolazi tri puta kroz proces destilacije, a rezultat je blaži i lakši ukus na nepcima.

*Opijajući trik* 

Velike kocke leda razblažiće i ohladiti vaše piće pa ćete tako uživati u osvežavajućem ukusu viskija do poslednje kapi.