Užurbani način života ostavlja snažne posedice na gotovo sve aspekte života, pa tako i na naše zdravlje. Doručak je u ovo moderno doba postao luksuz, a pogotovo onaj kvalitetan koji će nam omogućiti toliko potrebnu energiju za ispunjavanje svih obaveza koje nas očekuju.

Od malena nas uče kako je doručak najvažniji obrok u danu, ali moramo priznati kako ga baš tako i ne tretiramo. Doručak je zapravo puno više od peciva koje kupimo u pekari u blizini posla ili faksa jer od njegovih nutricionističkih svojstava zavisi kako će zapravo izgledati naš dana kada je reč o hrani.

Važno je da već na samom početku dana pružimo telu sve što mu je neophodno kako bi imalo dovoljno energije za sve obaveze koje su pred nama. Preskakanjem ovog važnog obroka naš organizam tokom celog dana nadoknađuje propušteno i to najčešće u obliku brze hrane ili slatkiša. 

Kako bi što kasnije osetili glad i pojeli za ručak onoliko koliko je našem telu dovoljno, a ne koliko stane u tanjir, važno je doručkovati kvalitetne obroke poput ovsenih kaša. Ovaj obrok nam omogućava da ne osetimo glad otprilike 3 sata posle konzumacije, a to je poželjno kako ručak ne bi dočekali pregladneli i pojeli više nego što nam je potrebno. Ovsena kaša zadržava se duže u našem želucu, a zahvaljujući vlaknima stimuliše probavu i ubrzava metabolizam što dugoročno dovodi i do gubitka kilograma. Takođe ovas je vrlo prilagodljiva namirnica, pa ako niste ljubitelji kaša, uvek se možete poigravati i koristiti namirnicu kao dodatak salati ili napraviti zdraviju verziju palačinki. 

Izvor: fashion.hr