Ako živite u stanu u kome nema prostora za trpezarijski sto, velika je verovatnoća da jedete na kauču, gledajući TV. Ali, da budemo iskreni, obedovaćete ispred televizora u svakom slučaju, jer slađih zalogaja nema. Međutim, doktori nas upozoravaju da konzumiranje jela u pokretu, ispred televizora, računara ima štetan uticaj na varenje i izaziva par ozbiljnih problema. 

Digestija ili varenje je proces koji se sastoji od različitih faza, od kojih se jedna zove cefalična faza ipočinje u mozgu pre nego što hrana uđe u stomak. Prva faza varenja počinje čulom vida, mirisa i razmišljanjem o ukusu hrane. Ona stimuliše oko 20 % probavnih enzima potrebnih za varenje obroka, objasnili su nam nutricionisti.

Kada se fokusiramo na druge stvari, kao što je gledanje omiljene serije umesto na hranu, cefalična faza je usporena i može izazavati nadutost. Koncept svesnog jedenja je veoma važan, iako izgleda kao nebitan. Dajte svojoj hrani pažnju koju zaslužuje. Isključite kompjuter, zaboravite na društvene mreže, sedite za sto i posvetite se svakom zalogaju.

Sporije konzumiranje hrane i dobro žvakanje povećava uživanje u ukusu. Barem 25 puta žvaćite jedan zalogaj, sve dok hrana ne postane gotovo tečna. Sprečićete pojavu gasova, nadutosti i gorušice.