Često se za šećer kaže kako je tihi ubica jer su brojne bolesti modernog doba povezane upravo s ovom omiljenom namirnicom. Šećer možemo pronaći u gotovo svim proizvodima i redovno ga konzumiramo uprkos njegovoj štetnosti za naš organizam. A kako bi se naše telo ponašalo kada bi se barem na neko vreme pozdravili s ovom ukusnom, ali beskorisnom namirnicom, saznajte u nastavku!

Iako smo sigurni kako ste na početku nove godine okrenuli novi list u svom životu kada su u pitanju kvalitetnije namirnice, šećer je sastojak koji je zaista teško izbeći. Osim što njegovim unosom dobijamo na težini, zbog povećanog konzumiranja šećera raste rizik od dijabetesa i brojnih kardiovaskularnih bolesti. Takođe se ispostavilo da šećer ima veliki uticaj na ubrzano starenje i da je saučesnik u stvaranju toliko neželjenih bora.

Dalje, šećer spada u  vrstu namirnica koja nam je dostupna na svakom koraku te se nalazi uglavnom u svim omiljenim proizvodima. Osim što je sveprisutna, istovremeno je i namirnica od koje naše telo nema apsolutno nikakve koristi, pa se taloži i pretvara u masti koje kasnije nazivamo - višak kilograma

Šećer je div u svetu loših ugljenih hidrata, a prestanak njegovog konzumiranja izaziva iste simptome kao i kod brojnih apstinencijalnih kriza, npr. znojenje, drhtanje, razdražljivost i slično. Prestanak njegovog konzumiranja je težak kao i kod svake druge navike, ali motivacija i dobra organizacija uveliko olakšavaju taj proces. Kada osetite pad energije je možete potražiti u prirodi, tačnije u voću koje će zadovoljiti vašu žudnju za slatkim. 72 sata nakon što ste prestali s unosom šećera možete primetiti prve promene na vašem telu. Koža je blistavija, ten ujednačen, a nakon mesec dana osetićete kako se vaše telo menja.

Prirodni gubitak težine, nagrada je za vašu doslednost, kao i nestanak akni manji rizik od raznih bolesti. Sledeći put kada navalite na svoju drugu kesu  s bombonama, razmislite o tome koliko vam je kvalitet vašeg života zaista važan! 

Izvor: fashion.hr