Čišćenje organizma se obično preporučuje početkom proleća, ali s obzirom da je iza nas period praznika dobro će mu doći jedna lagana detoksikacija.

Jedan od jednostavnijih i prirodnijih načina izbacivanja toksina iz tela možete postići uz pomoć čajeva koji zbog svojih sastojaka omogućavaju našem organizmu da se vrati u formu. Nadalje, pre samog korištenja čaja stručnjaci savetuju da provedete jedan dan posta u kojem ćete konzumirati samo vodu i biljne čajeve te tako pripremiti telo za detoks. Biljni čajevi su poznati po tome da čiste creva, jetru, pospešuju probavu te jačaju imunitet.

U nastavku pogledajte koji čajevi treba da postanu deo vaše svakodnevne rutine!

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, poseduje diuretička svojstva i ubrzava metabolizam. Zeleni čaj sadrži i kofein koji stimulira probavu, no u puno manjim količinama nego što ga možete pronaći u kafi, ali svakako se ne preporučuje njegovo korištenje u kasnim večernjim satima zbog mogućnosti nesanice.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam. On podstiče metabolizam, olakšava probavu,  ubrzava cirkulaciju, podstiče znojenje i izbacivanje toksina putem kože. Takođe čaj od đumbira možete koristiti za smanjivanje apetita, te za sagorevanje masnih ćelija.

Čaj od maslačka

Jedan od najboljih biljnih čajeva za čišćenje organizma od nagomilanih toksina. Čaj od maslačka pravi je izbor za vas ako želite da rešite problema sa kožom, osim što intenzivno čisti kožu ima i diuretska svojstva. Takođe, stimuliše rad organa za varenje i mokrenje, posebno jetre i bubrega.

Čaj od šipka

Kao bogat izvor vitamina C, čaj od šipka je jedan od najboljih i najefikasnijih boraca protiv bakterija i infekcija. Jača imunološki sistem, podstiče prirodnu obranu organizma i jača otpornost organizma na mnoge bolesti. Zbog voćnih kiselina u svome sastavu čaj od šipka djeluje i na regulisanje stolice.

Planinski čaj

Planinski čaj je zapravo kombinacija 5 biljaka kojima je baza plod šipak, a najčešće se koristi nakon vežbanja ili neke druge aktivnosti kada se želi na brz i zdrav način vratiti izgubljena energija. Takođe, planinski čaj sadrži velike količine vitamina i minerala i čini naš imuni sistem otporan na prehlade i na razne bolesti, a poznat je još i kao čaj za čišćenje ili čaj za probavu.