Sigurno su vam za oko već zapali preslatki keksići koji su jedna od glavnih poslastica prazničnog stola. Osim što su neizmerno zabavni za izradu i ukrašavanje, glavni sastojak gingerbread čovečuljaka je đumbir, pa najzabavniji slatkiš poprima i epitet najzdravije praznične poslastice. 

Gingerbread (keksići sa đumbirom) su jedna od omiljenih prazničnih tradicija jer ih možete praviti sa porodicom i uživati u veselom prazničnom raspoloženju ili organizovati druženje s prijateljima i zabaviti se ukrašavajući najdraže kolače. Za koju god varijantu da se odlučite, zabava je zagarantovana jer s ukrašavanjem gingerbread čovečuljaka možete dati mašti na volju i iskazati svoju kreativnost.

Još jedna od prednosti ove poslastice je i ona da je neizmerno lagana za pripremu, a od posebnih dodataka sve što vam treba je kalup i šećerna smesa boje s kojom ćete dekorisati keksiće. Jedinstven i specifičan aromatični ukus spoj je neizostavnih zimskih začina koje ove keksiće čine toplima, ukusnima i jednostavno nezamenjivima. 

Osim za vlastito uživanje, gingerbread keksići su originalan poklončić dragoj osobi, a mogu poslužiti i kao dekoracija. Njihova priprema je vrlo jednostavna, a mi vam u nastavku donosimo recept koji isprobajte što pre kako biste uživali u neodoljivim zalogajima.

Sastojci:

- 350 g brašna

- 2 kašičice praška za pecivo

- 1 kašika đumbira u prahu

- 1 kašičica cimeta

- 6 kašika maslaca

- 200 g smeđeg šećera

- 150 g meda

- 1 jaje

- 2 kašičice ekstrakta vanile

- 1 kašičica narendane limunove kore

- prstohvat karanfilića ili više pšo želji 

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte sledeće sastojke: brašno, prašak za pecivo, prah đumbira, cimet, kara i sol. U drugoj posudu umutite maslac u koji postepeno dodajte šećer i jaje pa sve zajedno sjedinite u kompaktnu smesu. U istu posudu dodajte limunovu koricu, med i vanilu i i mešajte mikserom dok se sve ne sjedini. Na kraju ubacite sve suve sastojke pa dobro promešajte dok ne dobijete testo. Kada budete zadovoljni sa smesom, ostavite je bar dva sata da se diže na sobnoj temperaturi. Rernu zagrejte na 180 stepeni , a testo razvucite na oko 1 – 1,5 cm debljine i pomoću kalupa napravite čovečuljke. Na kraju sve dobijene oblike stavite u rernu i pecite oko 10 minuta pa ukrasite po želji.

Izvor: fashion.hr