Život je (a mnogima i svakodnevica) nezamisliv bez čokolade, bilo da je konzumirate kao topli napitak ili u kolačima i tortama, ono što vas posebno raduje i zbog čega konačno možete da je konzumirate bez griže savesti je činjenica (tako barem tvrde neki stručnjaci) da je ona i – zdrava!

Za taj preokret zaslužni su ,,čarobni sastojci‘‘ pod imenom polifenoli i procijanidin. Upravo ti sastojci zauzimaju sam vrh na lestvici antioksidansa, a kakao tj. čokolada njima obiluje.

Važan je jedino način na koji će se ovi sastojci podvrgnuti u procesu pripreme deserta, odnosno u kakvom će ih okruženju upotrebiti. Povišena pH vrednost slastkiša može drastično smanjiti antioksidativnu aktivnost kakaa, odnosno čokolade, dok upravo suprotne, odnosno niže vrednosti pH, pogoduju antioksidativnom učinku.

Uz to, ove omiljene poslastice postaju još zdravije ako im se dodaju namirnice poput grožđica, brusnica, borovnica, jabuke i cimeta, koje su takođe bogate sličnim zdravim sastojcima i prikladne baš za ove dane u godini!

Prilikom konzumiranja odnosno pripreme slatkiša poželjno je koristiti čisti kakao prah, odnosno čokoladu sa udelom kakaa višim od 70 odsto.

Izvor: cosmopolitan.hr