Verovatno ste do sada već čuli i shvatili - mnogobrojne namirnice koje su u supermarketima označene kao zdrave, zapravo su samo brza i nezdrava hrana u lepšem pakovanju.

Ipak, za neke proizvoide i dalje mislimo da su sjajni, ali su zapravo prepuni šećera i drugih sastojaka koji ne utiču baš pozitivno na vaše zdravlje.

Zbog toga sledećih 12 "zdravih" namirnica nutricionisti nikada ne jedu, jer goje i ne čine ništa dobro za zdravlje!

Instant ovsena kaša sa ukusima

Većina kaša iz kesice prepuna je šećera, pa se potrudite da čitate deklaracije i kupite onu koja među prvim sastojcima navodi žitarice. Obratite pažnju da sadrži manje od 6 g šećera i manje od 140 mg natrijuma. Još bolji izbor je da sami napravite kašu od ovsenih pahuljica, sa dodatkom svežeg voća po izboru i mleka ili jogurta.

Perece

Iako vam deluju kao suva, nemasna i grickalica koju ne biste smatrali štetnom, perece se praktično cele napravljene od šećera. Ove ukusne grickalice su samo gomila rafinisanih ugljenih hidrata, koji neće doprineti vašem zdravlju.

Smrznuta dijetalna jela

Fokus se stavlja na nizak broj kalorija - često manje od 300, ali sa tim nećete dobiti ništa, jer ćete veoma brzo ogladneti. Osim toga, smrznuta jela često su bogata natrijumom, koji im se dodaje kako bi duže bili sveži, a vi naduti.

Anticelulit jelovnik: Namirnice od kojih masne naslage nestaju za samo 5 dana  

Vegetarijansko "meso"

Proizvodi koji imitiraju meso često se prave od prerađenih proteina soje, ulja uljane repice, veštačkih boja, sa gomilom stabilizatora i učvršćivača. Ako ste vegetarijanac, konzumirajte namirnice koje su prirodni izvor proteina, poput jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova i semenki.

Nemasni prelivi za salatu

Ovako nešto jednostavno ne postoji.

Nemasni sir

Da bi bio zdrav i da bi mogao da vam obezbedi kalcijum i proteine, sir mora da sadrži dosta mlečne masti. Osim toga, nemasni sirevi i nemaju tako lep ukus.

Na sledećoj strani pogledajte koje su to još namirnice...