Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, no američka nutricionistkinja dr. Lisa Young podseća na 14 namirnica koje možete jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate. Posredi je voće i povrće bez škroba.

Naime, reč je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, prenosi Independent.

Dr Young kaže da će vam nakon svakodnevnog konzumiranja sledećih 14 namirnica organizam biti zahvalan, a i linijom ćete biti izuzetno zadovoljni.

Kelj

Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, no ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.

Celer (stabljika)

Gotovo 95 posto stabljike celera čini voda, a bogat je i kalijumom, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži 6 kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u fružideru izgubi puno antioksidansa.

Borovnice

Od ranije su poznate po bogatstvu antioksidansima. Sadrže ih više od bilo koje druge vrste voća. Jedna kašika sadrži samo 85 kalorija.

Krastavac

Ovo voće (ispravno - voće) čini uglavnom voda. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje ga je jesti s korom jer je bogato vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.

Jednostavnije nego što mislite!

Posted by Cosmopolitan Srbija on Monday, May 22, 2017

Paradajz

Najpoznatiji je po velikoj količini likopena, koji pridonosi sniženju holesterola i krvnog pritiska, a crveni pigment iz paradajza snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od srčanih bolesti. Najbolje ih je konzumirati sveže, no zdravi su i u prerađenom obliku. Pun je vitamina A, C i B2, potom sadrže vlakna, folnu kiselinu i kalijum.

Grejp

Grejp otapa masti i odličan je za gubitak kilograma. Smatra se dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dugo osećaj sitosti te stabilizuje nivo šećera u krvi. U jednoj polovini ove voćke samo je 50 kalorija. Vitamin C iz grejpa smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava holesterol, poboljšava probavu, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.

Brokoli

Vrlo hranjivo povrće kad se jede sirovo ili kuvano na pari. Sadrži sulforafan, koji deluje antikancerogeno te na način da u crevima povećava koncentraciju nekih korisnih enzima. Uz vitamine A, C, E i K u jednoj porciji brokolija lagano kuvanog na pari ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu. U njoj je samo 31 kalorija.

Dinja

Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna šnita ovog voća opskrbljuje organizam kalijem te dnevno potrebnom količinom vitamina A i C. 90 posto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.

Karfiol

Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidansa, odnosno kvercetina, fitokemikalije koja ima antioksidativno djelovanje. Ona pomaže u borbi s kroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.

Kupine

Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji deluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji su samo 62 kalorije.

Pomorandža

Kad se spomene ovo voće svima nam najpre na pamet padne vitamin C, no ovaj citrus ima brojne druge korisne sastojke. Uz vitamin C bogate su vitaminima B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijumom, kalcijumom i vlaknima. Spada među najmoćnije borce protiv raka te sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih svari, više nego ijedna druga hrana. Pomorandža srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.

Jagode

U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj pomorandži. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidansa. Sadrže kalijum i vlakna, bogate su vodom (90 posto) siromašne šećerom (10 posto) i celulozom. To je jedno od najmanje kaloričnih voća - samo 35 kalorija na 100 g.

Izvor: zadovoljna.hr