Doručak zaista jeste najbitniji obrok, ali ukoliko želite da liniju dovedete do savršenstva, veoma je važan izbor namirnica za prvi obrok u toku dana.

Snažan proteinski doručak

Veliki broj istraživanja pokazuje da je jak proteinski doručak mnogo bolji za organizam nego da ujutru jedete žitarice. Još jedna od prednosti bogatog doručka jeste što ćete duže ostati siti, ali i to što će vas taj osećaj pratiti tokom celog dana, piše sajt Mens Health.

PROČITAJTE I... Doručak koji topi kilograme: 3 ukusna napitka za zdrav početak dana

Slanina, kobasica

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da ljudi koji ujutru doručkuju jaja, slaninu, kobasice ili neko meso nemaju poriv da u večernjim satima jedu slatkiše ili pojedu nešto prženo i masno u poređenju sa ljudima koji jedu peciva i musli ujutru.

Drugo istraživanje navodi da ukoliko ujutru unosite više proteina u vaš organizam mnogo ćete bolje kontrolisati nivo glukoze i insulina u krvi, a što je svakako dobro kao prevencija dijabetesu.

Jaja, ćuretina, jogurt, zdravi napici

Preporuka nutricionista je da započnete dan jajima, ćuretinom, punomasnim jogurtom ili smoothiem koji će vas zasititi i dati vam dovoljno energije do ručka. Kao alternativa nije loše da doručkujete ostatke sinoćne večere ukoliko se radi o obroku koji sadrži veći broj namirnica bogatih proteinima.