Iako se paradajz smatra čudotvornom povrćkom zbog visokog sadržaja  likopena, lubenica ga zapravo ima još više!

Likopen je karotenoid fitonutrient, koji je izuzetno važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Naučnici su sve zainteresovaniji za još jednu važnu materiju koju sadrži ovo sočno povrće (ok, ako vam se više sviđa –voće),  a to je citrulin. U pitanju je amino kiselina neverovatno korisna za zdrave bubrege i arterije.

Ako pojedete pola kilograma lubenice, zadovoljićete dnevnu potrebu organizma i za vitaminom C.

Od minerala pored likopena, lubenica takođe sadrži i kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, cink, gvožđe i bakar. Zbog svega navedenog ona predstavlja izvanrednu dijetetsku i lekovitu namirnicu!

Bogatstvo vode u omiljenoj letnjoj poslastici ide do čak 93 odsto. Iako nam se čini da je procenat šećera izuzetno visok zbog slatkog  ukusa, zapravo ga nema mnogo, pa ukusne roze kriške neće poremetiti vašu dijetu.

A, ako sve ovo nije dovoljno da odmah otrčite do pijace po nekoliko kilograma lubenice, evo još jednog interesantnog podatka:

Lubenica je i pokretač oslabljenog libida. Na ovo ukazuju naučnici, tvrdeći da sadrži sastojke koji u krvnim sudovima izazivaju efekat sličan vijagri.

- Što ih više proučavamo, sve nam je jasnije kako ovaj neobični plod prirodno podstiče ljudsko telo - izjavio je dr Bim Patil, direktor Centra za voće i povrće sa teksaškog Univerziteta.