Već znate da od nas možete da čujete samo (ponekad i surovu) istinu. Zato vas ni ovaj put nećemo lagati: ako vam pričaju da postoji čarobna krema/sistem koji će učiniti da celulit potpuno (ali potpuno) nestane - ne verujte!

Međutim, to ne znači da treba da dignete ruke i odustane od borbe. Ukoliko obratite pažnju na stil života (ishrana, pušenje, fizička aktivnost) i redovno koristite pomoćna sredstva u vidu krema, masaža i drenaža, situacija se drastično može popraviti.

1. Kako da razlikujem salo od celulita?

Postoji siguran metod za to: uhvatite palcem i kažiprstom sumnjivu zonu kao da želite da se uštinete. Ukoliko osetite bol, a koža je hladna i ima izgled narandžine kore, nema sumnje - reč je o celulitu.

Cosmo recept: Na internetu možete naći adrese specijalista i kozmetičkih salona koji nude različite vrsta anticelulit programa. Većina salona poseduje i različitu vrstu testova kojima se proverava koliku količinu celulita imate i koju vrstu.

2. Kako da sprečim zadržavanje vode?

Od zadržavanja vode, pa do celulita - kratak je put. Zato je limfna drenaža idealna - ovom specijalnom ručnom masažom pospešuje se protok limfe, a time i cirkulacija. Započinje se od pazuha i abdomena da bi se prešlo na noge koje su najugroženije.

Cosmo recept: Probajte sa fitoterapeutskom kupkom. Kadu napunite vodu temperature 37 stepeni, sipajte kilogram morske soli i dodajte 20 kapi esencijalnog ulja mirođije. Sedite u kupki 20 minuta, a tretman završite tuširanjem nogu hladnom vodom, počevši od članaka ka butinama

3. Kako dijeta utiče na celulit?

Nije dovoljno držati dijetu da bi celulit nestao, kažu nutricionisti. Ukoliko su masne naslage grupisane samo na pojedinim mestima, određeni dijetetski režim će učiniti da izgubite kilograme, ali će jastučići ostati. I ne samo to: drastična dijeta bez masti i ugljenih hidrata „prazni“ tkivo, dok hiperproteinska dijeta može još više stvrdnuti zahvaćene delove. Zato je bolje se pridržavati sledećeg režima ishrane: izbaciti so, uzročnika skupljanja vode u organizmu, začine, masnu hranu (ulje, puter), slatkiše. Testenina, hleb i pirinač su dozvoljeni u umerenim količinama. „Da“ i za aromatične biljke, voće (koje sadrži  šećer, ali i minerale - prijatelje cirkulacije), povrće, žitarice i zeleniš bogat vlaknima koje pomažu u eliminaciji tečnosti i toksina iz organizma.

Cosmo recept: Probajte sa jednim setom elektrostimulacije. Impulsi koji kontrahuju mišiće ubrzavaju cirkulaciju, pokreću limfu i pospešuju drenažu. Nakon ovakvog tretmana, kreme protiv celulita prodiru još dublje, pa su samim tim efikasnije.

4. Da li su emocije jedan od uzročnika celulita?

Čak i stres ima svoju ulogu u pojavi i razvoju celulita. Može otežati varenje, izazvati nesanicu, kao i probleme sa cirkulacijom. Svi ovi faktori zajedno mogu poremetiti rad nadbubrežne žlezde. Uzrokuju razvoj hormona koji usporavaju metabolizam i zadržavaju tečnost u organizmu. I otuda celulit.

Cosmo recept: Kroz hranu unesite što je više moguće magnezijuma, koji umiruje nervni sistem.