Do sada verovatno već imate nejasnu predstavu o tome šta bi za vas bio život iz snova. A možda čak maštate o tome - do u detalje - od svoje pete godine. Nije da je život kakav trenutno vodite loš, ali uvek ima nekoliko veoma važnih stvari koje zamišljate da ćete jednog dana uraditi. Nevolja je u tome što je teško pokrenuti se u željenom pravcu ako nemate pojma odakle da počnete. „Sprovođenje promena je uzbudljivo, ali istovremeno i zastrašujuće - osim ako ne znate kako tome da pristupite“, smatraju psiholozi.

Cosmo je rešio da se pozabavi mudrim strategijama za sprovođenje bilo kakvog važnog plana i povešće vas kroz proces realizacije promena (samo imajte na umu da su, zavisno od toga šta želite da postignete, neki od naših saveta više a neki manje  primenjivi na vaš cilj). Pred vama je praktičan priručnik za promenu života.

1. Zamislite ishod

Ako ne možete ni da zamislite da, recimo, dobijete posao iz snova - to vam se nikada neće ni desiti. Ne samo što vam zamišljanje toga kako bi izgledalo ostvariti cilj pomaže da ga doživite kao realniji i, stoga, dostižniji, već vam omogućava i da u glavi izvrtite hiljadu različitih mogućnosti i scenarija - bez posledica - sve dok ne ‘provalite’ šta je prava stvar za vas. Počnite tako što ćete jednostavno zaklopiti oči i pustiti da vam misli lutaju.

Razmišljajte o tome na sledeći način: idete u šoping da biste kupile veliku životnu promenu. Onda se i ponašajte kao da ste u tržnom centru. Isprobajte najrazličitije stvari, u raznim veličinama, i razlučite šta vam odgovara, a šta ne. Možda ćete se mnogo puta upitati „A šta ako?“ pre nego što pronađete savršenu stvar za vas. Pobrinite se da dobro obratite pažnju na svoje instinktivne reakcije tokom ovog zamišljenog puta. „Kada naiđete na rešenje koje bi vam odgovaralo možda ćete osetiti smirenost, sreću ili čak energetski naboj“, kažu psiholozi. „Ali ako vam neka opcija izaziva osećaj anksioznosti, to je jasan znak da niste na pravom putu.“ A ako se stalno iznova vraćate na jednu te istu stvar - to je to! Pravo rešenje za vas je često ono na koje se u mislima stalno iznova vraćate!

Primenite ovaj princip kod... promene karijere

Razmotrite svoje poslovne mogućnosti tako što ćete zamisliti kakav bi vam bio svakodnevni život u svakom od slučajeva. Naravno, oblačiti se kao moćna poslovna žena i baškariti se u fensi kancelariji u teoriji zvuči divno. Ali da li bi zaista bile srećne da se budite u cik zore da biste se bavile korporativnom politikom? Ako vas pomisao da svako jutro oblačite stroge poslovne pantalone ne ispunjava ushićenjem, odgovor je ne. Ali ako vas od ideje da predsedavate sastancima upravnog odbora prođu trnci zadovoljstva, možda je to vaša sudbina.