Mnogi od nas žele da u svom životu imaju mnogo ljubavi, idealnu veza sa još idealnijim partnerom. Naravno, da u tome nema ničeg lošeg, ali... Pre nego što se fokusirate na traženje onog Savršenog, Pravog, Idealnog... nemojte da zaboraviti da je svakom od njih potrebna osoba koja je zadovoljna sobom, tj. Vi. Ako ne uspostavite sopstvenu ravnotežu, gubite šansu da volite i budete voljeni, imate pored vas partnera iz tinejdžerskih snova, divne prijatelje, zadovoljne roditelje...

Veoma važno je i da ako vaša maštanja uključuju decu, još više pažnje poklonite samospoznaji. I što pre shvatite da je muškarac pored vas prava osoba pre će postojati verovatnoća da vaš test trudnoće postane pozitivan. Ako želja za majčinstvom postaje vaša noćna mora jer ne uspevate da je realizujete, zašto gubite vreme?! Što pre napravite unutrašnji balans, to ćete pre uživati u ljubavi i životu. Dobra startna pozicija je da kažete sebi „Šta ja dajem u toj vezi“, a ne „Šta ta veza daje meni“. Postavite sebi pitanja i iz drugih oblasti života: „Koliko sam srećna sa prijateljima?“; „Da li me ispunjava sadašnji posao?“; „Kakvi su mi porodični odnosi?“; „Da li sam zadovoljna svojim izgledom?“... Ako budete sledile Cosmo sugestije, one će vam sigurno pomoći u samootkrivanju. Evo 15 načina da sve to ostvarite.

1. Osvestite se

Naučite da budete solerke. Živite sami - i zavolite to - možete podjednako uživati sami sa sobom, što je znak emocionalne zrelosti.

2. Testirajte sebe

Postavite sebi ova trik-pitanja: „Šta mogu da učinim u svom životu ako moj partner izgubi posao“; „Šta ako dobijem fenomenalan posao, a moram da ga odbijem jer je mom partneru potrebna pomoć u njegovom biznisu“... To će vam pomoći da shvatite vaše želje, čak i sva ona nerealna očekivanja.

3. Naučite da gubite

Nemojte neprestano da odbijate pozive prijatelja i poslovnih partnera za neke vama „neobične“ aktivnosti. „Ja, nema šanse da idem“ - odgovor je koji treba da zaboravite. Ako vas prijatelji pozovu na skijanje na vodi, a vi ne prihvatite jer mislite da ćete ispasti smešni u društvu pošto ćete barem 10 puta pasti u vodu, pokazuje vašu nesigurnost. Smesta recite „DA“. Naučite da možete, a ponekad i morate, da ispadnete smešni - i naravno, zabavni.

4. „Duhovni post“

Razmislite čime „hranite“ vašu dušu: koje serije i filmove gledate i koje knjige čitate. Možda bi trebalo da promenite žanr i postanete realniji prema sebi i interesantniji u društvu.

5. Dosta je izvinjavanja

Postanite svesni vaših nedostataka - jer onaj koji vas voli i poštuje voleće vas i dalje. Bitno je da znate da oni postoje, a i vaš partner će vac ceniti zato što ste različiti od drugih (ali nemojte da preterujete). To će vas poštedeti mnogih agonija.

6. Stanite u svoju odbranu

To što ste dobri prema svima i u svakoj prilici, ne znači da će vas ljudi više voleti. Ukoliko postavite granice i naučite da kažete „NE“ drugi će vas više ceniti. To se odnosi ne samo na lične, već i profesionalne odnose.