Blog kao terapija

Kada su prvi blog entuzijasti, početkom devedesetih, počeli da pišu nešto što se tada zvalo „online dnevnik“, verovatno nisu mogli ni da pretpostave kakve razmere će taj njihov hobi dobiti u bliskoj budućnosti. A glavno pitanje koje se tada postavljalo njima i dan-danas se postavlja većini blogera! Zašto?! Ako znamo podatak da svega sedam odsto blogera u celom svetu zarađuje od pisanja bloga, sigurno je da na to pokreće nešto sasvim drugačije od koristi. OK, tu su reputacija, kul imidž i uvek ta mogućnost da ćete jednog dana možda i unovčiti svoj trud, ali većina blogera kaže da to radi pre svega iz čistog zadovoljstva.

Ta konstatacija može delovati pomalo i cudno s obzirom na to da je više od trećine blogera koji su učestvovali u jednom istraživanju priznalo da je upalo u ozbiljne probleme zbog sadržaja koji su javno prezentovali. Jedna od najpoznatijih blogerki koja piše isključivo o svom privatnom životu na dooce.com ostala je bez posla, a to je bila direktna posledica njenog „javnog dnevnika“. Doduše, ona sada toliko zarađuje od prodaje oglasnog prostora na svom blogu da je mala verovatnoća da žali zbog nemilih događaja iz prošlosti, ali u jednom periodu njenog života blogovanje je imalo, malo je reci, negativne posledice po nju.

Pa gde je onda tu zadovoljstvo o kome se često priča? Psiholozi kažu: u samom činu ispovedanja. Ljudi, a naročito žene, imaju snažnu potrebu da pričaju i pišu o svom životu, stvarima koje i muče i koje ih raduju. Brojna istraživanja potvrdila su da je to dobro i to ne samo za psihu, vec i za telo (navodno, pozitivno utiče na imuni sistem). Kada malo bolje razmislimo, svi smo to oduvek i radili - samo što smo nekada svoje dnevnike zaključavali, a ključiće krili na najtajnijim mestima, a sade drage volje delimo sa svima svaku svoju misao.

Ima li mesta za nove blogere?

Dakle, neko jednostavno želi da olakša svoju savest (nije mali broj anonimnih blogova u kojima ljudi pišu o svojim ljubavnim i seksualnim aferama), neko želi da se njegova reč čuje, neko želi da promeni svet, vežba pisanje... razloge za pisanje bloga bi bilo teško pobrojati, baš kao i teme za koje se blogeri odlučuju. Ali ono što sa sigurnošcu znamo jeste da trenutno tih „čudaka“ koji svoje slobodno vreme provode pišući blog na svetu ima čak 156 miliona! Ako ste razmišljali o ideji da pokrenete svoj blog, postoji pomalo obeshrabrujući podatak da se na svakih pola sekunde otvori jedan nov. Ukoliko se pitate da li u tom sajber spisateljskom svetu ima mesta za još jedno ime, odgovor je uvek - da!

Za još jedan kvalitetan, zanimljiv i dobro koncipiran blog uvek će se naći prostora, a dobre ideje, tekstovi i fotografije uvek će naći svoje čitaoce. O ovome bi mogle da posvedoče i Cosmo blogerke, kojih iz meseca u mesec ima sve više. Njihovi tekstovi koji se bave najrazličitijim temama - od mode do ljubavnih problema - svakog dana upotpunjuju jednu celinu koja se zove Cosmo online svet. Znamo da vam se njihovi blogovi dopadaju, a sada cemo vas upoznati sa nekima od njih. Saznajte šta inspiriše i pokreće Jovanu Katić, Kristinu Grabež i Taru Tomović.