Feng šui konsultant Mima Miković (fengshuisrbija.com) pomoći će vam da uz pomoć drevne nauke povratite balans, otvorite puteve energije i pretvorite svoj životni prostor u najzdravije mesto za život.

Feng šui je nauka koja se bavi balansiranjem energije prostora i ljudi. Ona pomaže u nalaženju povoljne lokacije za stan, kuću, poslovni prostor, tokom sređivanja unutrašnje dekoracije, životnog okruženja i energetskog balansa. Primenom feng šui pravila usaglasićete ljubav i odnose u familiji, uočiti greške, a pomoći će vam i da dođete do boljeg priliva novca i napredovanja u karijeri.

Odredite kom elementu pripada svaki deo vašeg stana

Feng šui se bazira na principu odnosa. Odnos pet elemenata jedan je od važnijih delova analize feng šui konsultanta. Pravilno izbalansirana energija osobe u skladu sa svojim elementom direktno je vezana za odnos u prostoru, dobro zdravlje, harmoniju i sreću. Veoma je interesantna veza pet kosmičkih elemenata koji su primenjeni bilo u kojem prostoru. Ti elementi su:

1. Voda (fontana, akvarijum, slika vodopada, delfin, kornjača, žaba) - strana sveta: sever
2. Drvo (etar) (živa drvenasta biljka, klima, fen) - strana sveta: istok i jugoistok
3. Vatra (rasveta, sveće, grejna tela, kamin, feniks, trougao, suncokret) - strana sveta: jug
4. Zemlja (detalji u prostoru, kamen, keramika, pločice) - strana sveta: severoistok, centar i jugozapad
5. Metal (električni aparati, kvake, srebrni ramovi za slike, ukrasi) - strana sveta zapad i severozapad

Delovi prostora koji se zovu bagve ili polja u stanu ili kancelariji takođe su vezani za ove elemente. Da biste lakše shvatili kako da odredite mesta u stanu, koja su vezana za elemente, dobro bi bilo da znate strane sveta, a to se lako određuje. Stanete u centar stana i pogledate gde izlazi sunce - to je istok. Zalazi na zapadu, pa se time vodite dok budete merili kompasom.

Izaberite najbolji prostor za život

Kada birate lokaciju za kuću, stan ili kancelariju, vodite računa o tome da je plac ravan, kvadratnog oblika. Prilaz kući ne treba da bude direktan put, ili najgore raskrsnica. Slepe ulice su veoma negativne, što i samo ime govori. Vodite računa da vidik sa prozora ne gleda na dalekovod, fabriku, groblje, kapelu, bolnicu, autoput. Ako je to slučaj, postoje feng šui lekovi koji mogu da pomognu da se ublaže te negativne spoljne energije.

Najoptimalniji oblik stana ili kuće jeste u obliku kruga (malo teže za gradske uslove) i kvadrata. Stan je podeljen po feng šui na devet polja ili bagvi.

Ulazna vrata bi najbolje bilo da se nalaze na severu, polju 1, koje se odnosi na karijeru. Boje u tom delu stana bi trebalo da idu od plave, tamne boje lave do crne, kao i boje duboke vode.
Preko puta vrata (ako je sever), na jugu je mesto ugleda i reputacije. U feng šuiju to polje se označava brojem 9. Vodite računa da u tom delu stana imate nešto u bojama vatre, od žute do crvene, dobro osvetljenje, sveće, a tu je dobro držati i diplome.
Najvažnije u stanu jeste da vam je centar stana čist i bez nagomilanih stvari, kako bi protok energije od ulaznih vrata bio uspešan.
Istok je mesto inovacija, rasta, vezan je i za element drvo. Polja ili bagve u prostoru na ovoj strani sveta označavaju se brojevima 3 i 4. Boje koje su korespondentne sa elementom drvo i koje bi trebalo da budu zastupljene u ovom delu vašeg stana su plava, zelena i braon.
Desno od vrata je zapad, koji je vezan za element metal. Negde ga zovu i polje zlata, a označavaju ga brojevi 6 i 7.
Centar vašeg stana, kao i severoistok i jugozapad korespondiraju sa elementom zemlje i poljima 5, 8 i 2 u prostoru. Boje koje je dobro imati u centralnom delu prostora su zelena, crvena ili žuta. Polju broj 2 (jugozapad), koje je vezano za emocije, ljubav, partnerstvo i prijemčivost najviše odgovaraju žuta, oker, narandžasta i roze.

U septembarskom dodatku ZEST pročitajte ceo tekst o ovoj temi u kome vam Mima Miković daje savete za uređenje prostora koji će vam pomoći da se oslobodite stresa, ostvarite uspešnu vezu, napredujete u karijei, a ne propustite ni deo o fengshuiu i modi!

Slike u galeriji