Sve smo mi mnogo puta rekle same sebi da od sledećeg meseca počinjemo štedeti.

Pokušale smo sa raznim trikovima: kasicom za putovanja, ostavljanjem desetpostotnog dela plate na kartici svaki mesec i slično. Međutim, to bi funkcionisalo možda nekoliko meseci, a zatim bi došlo letnje ili zimsko sniženje ili bismo jednostavno zaključile da se moramo počastiti nečim većim. I tako bismo se opet našle na nuli - u najboljem slučaju.

Kretanje svakih nekoliko meseci iznova ili čekanje da dobijemo povišicu kako bismo počele štedeti neće nas dovesti daleko.

Zato jedno slobodno popodne odvojite za kratko razmišljanje i stavljanje stvari doslovno crno na belo. Na komad papira napišite želite li pre potrošiti novac na novu odeću ili na putovanja, na skupocenu šminku ili komad nameštaja, svakodnevnu vožnju taksijem ili vlastiti automobil.

Jasno da će, npr. štednja za auto trajati duže nego štednja za komad nameštaja, ali sve zavisi od vaših prioriteta. Kada ih odredite i shvatite šta želite ostvariti u skorijoj ili nešto daljoj budućnosti, odredite i svotu novca bez koje možete nastaviti sa životom koji ste vodili do sada, uz pokoje odricanje.

Kada to napravite, u banci otvorite račun koji nije povezan sa vašim karticama i na koji će svaki mesec automatski biti prebačena svota koju ste odredili za štednju. Vodite se mišlju da ono što nemate ne možete potrošiti i taj novac ne dirajte sve dok ne skupite dovoljnu svotu za željenu stvar sa liste.

Život vam neće biti ništa teži i još ćete naučiti iskoristiti akcije, koristiti se javnim prevozom te sprečiti nagomilavanje krpica u ormaru koje ionako nećete nositi.

Izvor: Index.hr