Nakon najvećih aplauza koje je mogao pokupiti Džoker na Venecijanskom Filmskom Festivalu odlučili smo da se prisetimo nekoliko filmova koji su obeležili 2019. godinu i koji će sigurno biti u trci za mnoge nagrade, posebno Oskara. Nedelja veče odličan je trenutak za jedan filmski maraton, a mi vam donosimo naš izbor najboljih filmova 2019., do sada.

US

Od Oskarom nagrađenog vizionara Jordana Peela, autora velikog hita “Get Out” stiže nam originalni i provokativni horor triler o maloj afroameričkoj porodici koja se nalazi na meti okrutnih neznanaca koji izgledaju kao njihovi dvojnici.

MIDSOMMAR

Režiser Ari Aster je popularnu skandinavsku tradiciju Midsommar pretvorio u novu strašnu priču koja prati mladi par u poseti jednom selu kako bi prisustvovali aktivnostima povodom letnjeg solsticija i slavlju koje se događa samo jednom svakih 90 godina. Naizgled idilična lokacija i divan početak leta pretvoriće se u istoimeni horor koji će im prirediti pripadnici paganskog kulta koji u selu obitavaju.

Trailer otkriva samo naznake strašnih događaja kojima će svedočiti posetioci, a posebno je zanimljivo videti horor koji se u celosti odvija usred belog dana, u naizgled idiličnoj seoskoj scenografiji okruženoj poljskim cvećem. Pogledajte trailer i pripremite se za još jedno sablasno bioskopsko iskustvo.

ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD

Novi film Quentina Tarantina bio je praktično tek u usponu kada je već privukao svu pažnju publike i medija svojom temom. Radnja je smeštena u Los Angeles 1969. godine i rađanje novog Hollywooda, a iako u centru pažnje neće biti notorna ubistva porodice Manson, ova će  tragedija služiti kao okosnica priče. Jednako kao što Inglorious Basterds nije bila priča o Hitleru, ali su usko povezani, tako ni Once Upon A Time In Hollywood nije priča o Charlesu Mansonu, već o glumcima koji se pokušavaju probiti na hollywoodskoj sceni.

BOOKSMART

Olivia Wilde iza sebe ima bogato glumačko iskustvo i nekoliko zapaženih rediteljskih kratkometražnih filmova i muzičkih spotova koji obećavaju mnogo za njen rediteljski dugometražni prvenac.

Uz Oliviu Wilde u ulozi redateljke, film Booksmart uključuje zvezde komedije Katie Silberman i Susannah Fogel koje potpisuju scenario, te glumačke zvezde filmske indie scene Beanie Feldstein i Kaitlyn Dever u glavnim ulogama najboljih prijateljica koje na kraju srednje škole shvataju da su, fokusirane na zadatke i upisivanje na željeni fakultet, propustile iskusiti onu drugu stranu tinejdžerskog života – žurke i kršenje pravila. Ako je suditi prema duhovitoj i živahnoj najavi, ovo će biti jedna od onih feel good komedija o odrastanju u kojoj će uživati baš svi.

AVENGERS: ENDGAME

Nakon razornih događaja u filmu Osvetnici: Rat beskonačnosti (2018.), svemir je u ruševinama. Uz pomoć preostalih saveznika, Osvetnici se ponovno okupljaju kako bi poništili Thanosove postupke i vratili red u svemir.

Izvor: Journal.hr