U želji da napravi ekološki prihvatljive, a moderne naočare za sunce, ukrajinska kompanija Ochis rešenje za to našla je u talogu kafe.

Na ideju o jedinstvenom tipu naočara došao je izvršni direktor kompanije Maksim Havrilenko koji je eksperimentisao sa različitim biljkama poput nane, peršuna i kardamona, pre nego što je pronašao pravi prirodni materijal u otpadu kafe. Uz to, ove eko-frendli naočare modernog dizajna mirišu na kafu, prenosi Rojters.

"Kafa je crna, što je uobičajena boja za naočare za sunce koja se uklapa u svaku kombinaciju. Drugo, u svetu ostaju milioni tona taloga od kafe", kaže Havrilenko za Rojters.

Kao neko ko potiče iz porodice optičara i sa iskustvom dužim od 15 godina u oblasti prodaje i proizvodnje naočara, Havrilenko je morao da odbaci preko 300 uzoraka pre nego što je uspeo da dobije Ochis coffee naočare za sunce. Zelena industrija talog kafe koristi za proizvodnju nameštaja, šoljica, boja i biogoriva, ali Havrilenko je pionir u proizvodnji naočara za sunce proizvedenih od ovog materijala. Ekološke naočare za sunce ukrajinskog brenda izrađene su od kafe i lana, a lepljene su prirodnim biljnim polimerima, pa im je prednost i to što su biorazgradive i nakon 10 godina mogu se iskoristiti kao đubrivo.

Stakla nisu biorazgradiva, ali se mogu u potpunosti reciklirati.

"Cilj nam je da promovišemo naočare u Ukrajini i svetu, prvenstveno zbog same ideje o potrebi proizvodnje ekoloških proizvoda, ali i zbog mogućnosti ispravnog odlaganja otpada", rekao je Havrilenko.

Izvor: Mondo.rs