Neverbalna komunikacija je često važnija od verbalne - njom odajemo pozitivne ili negativne vibracije, pokazujemo svoje samopouzdanje i poštovanje prema sagovorniku. Koristimo je celo vreme u društvenom, ali i poslovnom životu, a u njoj se nalaze temelji slanja poruka prema sagovorniku. Kako bi poboljšala svoj govor tela, prođi kroz ovih 10 tajni na koje do sada možda nisi obraćala pažnju, a toliko su bitne.

1. Prijateljsko razmišljanje

Kako bi svojim govorom tela odavala pozitivne vibracije najbolje je da odmah pokažeš prijateljske namere.

- Pre nego što se upoznaš sa nekim, zamisli da ti se ta osoba već sviđa, a kada sastanak službeno počne, pokušaj pronaći prave razloge zašto ti se sviđa. Takvo razmišljanje vodi do prijateljskih emocija i više osmehivanja - kaže advokatica i preduzetnica Elena Ledoks.

Kada učiniš da se neko u tvom društvu oseća posebno, veća je mogućnost da ćete se u budućnosti dobro slagati.

2. Uspravno držanje

Temelj pozitivnog govora tela je uspravno držanje. Zato -  uspravi leđa, opusti ramena i drži bradu paralelnu s podom.

- Drži svoj grudni koš otvorenim i ne blokiraj ga rukama. Skloni smo da pokrivamo kada se osećamon neprijatno ili ugroženo. Kada ga ne blokiramo rukama, odajemo utisak sigurnosti i opuštenosti - govori psiholog Džon P. Garison.

3. Iskreni osmeh

Već znaš da osmeh svaka vrata otvara i da je veoma bitan za širenje pozitivnih vibracija. Ipak, ovde se radi izričito o iskrenom osmehu koji ljude poziva na razgovor, a ne na usiljeni i neiskreni koji bi mogli imati kontra efekat.

- Iskrene emocije su bilateralne - govori Garison i dodaje:

- To znači da se pojavljuje na obe strane lica. Pa, ako odlučiš da se smeješ, potrudi se da to bude potpuno iskreno. Usiljeni osmeh na samo jednoj strani lica se nesvesno tumači kao arogancija i prezir.

4. Dobro tempiranje je pola posla

Učini svoj osmeh još moćnijim tempirajući ga u pravo vreme.

- Osmehni se nekome, a onda pričekaj sekundu ili dve dok ne dobiješ povratnu informaciju. Nakon toga se široko osmehni, a tvoj sagovornik će onda znati da je taj osmeh zbog njega, a ne zbog nekog u njegovoj blizini - govori organizatorka venčanja Mišel Tajberg.

5. Kontakt očima

Snažan kontakt očima je ključ za prijateljsko i samopouzdano okruženje.

- Gledanje nekoga isključivo u oči zna biti zastrašujuće. Umesto toga, pređi pogledom preko nečijeg lica, a na očima se zadrži jednu sekundu. Bitno je da ti pogled ne beži prema telefonu ili negde drugde po sobi - izjavila je stručnjakinja za govor tela Lillian Glas. 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...