Ako se ne viđate prečesto s drugaricama, sigurni smo da ćete to promeniti nakon što pročitate rezultate novog istraživanja.

Naime, prema naučnicima s Oksforda, žene bi trebalo da provodite vreme s drugaricama barem dva puta nedeljno kako bi popravile opšte zdravstveno stanje. 

Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun da je opšte zdravstveno stanje žene ako se dva puta nedeljno sastane sa svojom ženskom ekipom i pritom popije pivo ili tračari. 

“Takve stvari podstiču žene na socijalizaciju, pijenje i smeh. Zdravstvene prednosti su brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjenje anksioznosti i povećanje velikodušnosti, zbog čega se žene osećaju mnogo bolje”, izjavio je Dunar.

Naučnici su u okviru istraživanja došli do podatka da samo dve od pet žena jednom nedeljno izlaze s prijateljicama na večeru, ali mnogo ređe kada imaju porodicu. Takođe, žene u proseku posvećuju premalo vremena za negovanje prijateljskih odnosa.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, zbijajući šale i prepričavajući situacije koje ih zasmejavaju, ali važna je i veličina grupe. Smeh u manjim grupama je verojatniji nego u većima pa je idealno imati maksimum 4 prijateljice. 

Žene možda čak i više od muškaraca moraju održavati prijateljske veze. To povećava količinu serotonina i oksitocina”, smatra psiholog Alisa Ruby Bash, a njenu tezu potvrđuje spomenuto istraživanje.

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni kako ne bismo bili usamljeni”, dodaje Bash.

Žene imaju vrlo stresne živote i ponekad se osećaju krivima ako napuštaju porodicu radi pića s prijateljima. Međutim, važno je pronaći vreme za sebe jer tako izlazite iz rutine i opuštate se. Smeh je najbolji lijek, a ovo istraživanje to je i dokazalo.

Izvor: Index Rouge