Kako se može videti da li je neko inteligentan ili nije? Često koeficijent inteligencije to može pokazati, ali su za to potrebni i vreme i novac. Međutim, naučnici su u brojnim istraživanjima otkrili vezu između prošlih događaja i visokog IQ-a. Odnosi li se to i na vas?

1. Rano ste naučili da čitate

Jedno britansko istraživanje u kojem je učestvovalo 2000 parova blizanaca otkrilo je da deca koja su ranije naučila da čitaju imaju viši IQ od brata (ili sestre) blizanca. Naučnici tvrde da to nije zbog toga što su deca i pre bila pametnija, nego ih je to što su ranije počela da čitaju učinilo pametnijima.

2. Kao dete ste išli na časove muzike

Postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da muzičko vaspitanje povećava verbalnu inteligenciju, a time i sposobnost fokusiranja i kontrole. Psiholog Sijvijan Moreno vodio je istraživanje s decom u kome je pola dece učestvovalo u muzičkom programu koji je trajao jedan sat dnevno, pet dana u nedelji ukupno četiri nedelje. Druga polovina dece je išla na umetnički program. Na kraju eksperimenta je 90 posto dece koji su učestvovali u muzičkom programu  pokazalo viši verbalni IQ od druge dece.

OVDE pročitajte koji su to još znaci koji pokazuju da ste inteligentniji od drugih...