Iako nikad nije pogrešno vreme za donošenje novih, pozitivnih odluka, postoje razlozi zašto to ne bi trebale da budu takozvane novogodišnje odluke.

Možda Nova godina za vas označava novi početak, ali previše pritiska može imati potpuno suprotan efekat od željenog. Upravo zato vam donosimo razloge zašto ne bi trebali da donosite novogodišnje odluke.

Pokrenite željenu promenu odmah

Nemojte čekati ponedeljak, niti bilo koji datum u mesecu kako biste započeli s poboljšanjem svog života. Ukoliko želite nešto da promenite, onda nema razloga da ne pokrenete proces promene odmah. Gledajte na to ovako - krenete li danas s treniranjem ili zdravom ishranom, za Novu godinu već ćete imati prve znakove napretka i osećaćete se bolje i zadovoljnije, što će vas podstaći i na dalje delovanje.

Nemojte puniti misli negativom

Kada na papir stavite sve što želite da promenite kod sebe, vrlo je moguće da će vas to barem malo zabrinuti i oneraspoložiti. Jednostavno počnite da menjate sve što mislite da bi trebalo da bude bolje ili drugačije i ne opterećujte se listama i brojanjem svojih mana.

Došao je 1.1. i... Jeste li zaista krenuli?

Pritisak koji se stavlja na taj potpuno običan datum nepotreban je. Ukoliko napišete na svoju listu deset stvari koje želite da promenite ili uradite, nećete znati odakle da krenete i počećete s odgađanjem. Nakon nekog vremena shvatićete da je već došlo leto, a vi još niste usvojile nijednu novu naviku ili promenu.

Nemojte pokušavati da budete nešto što niste

Nemojte izgubiti svoju ličnost u procesu promene. Svačije telo je drugačije i ne napreduje istom brzinom. Nema potrebe da vas rastužuje to što vaš napredak nije brz kao kod neke druge osobe. Često se pojave i određene životne prepreke zbog kojih će vaš napredak možda stagnirati, ali to nikako ne znači da treba da odustanete.

Izvor: index.hr