U glavnom gradu Španije, od  juna 2017. godine, službeno je zabranjen "manspreading", odnosno "muško širenje" u javnom prevozu

Ako se još niste susreli s tim pojmom, s onim što označava sigurno jeste, a reč je o bezobraznoj navici muškaraca da u javnom prevozu sede raširenih nogu i tako zauzimaju više od jednog mesta.

U svim vrstama javnog prevoza u Madridu uveden je znak koji podseća putnike da poštuju tuđi prostor. Na znaku je nacrtan čovek koji sedi raširenih nogu uz slovo "X" u gornjem levom uglu.

Pre uvođenja zabrane u Madridu, žene su mesecima protestovale protiv takozvanih "manspreadersa". Španska feministička organizacija Mujeres en Lucha lansirala je online peticiju uz hešteg #MadridSinManspreading (Madrid bez muškog širenja) i pojašnjenje problema.

"'Muško širenje' je praksa određenih muškaraca da u javnom prevozu sede raširenih nogu i zauzimaju mesto drugim ljudima. To se ne događa samo povremeno; ako obratite pažnju, primetićete da je poprilično uobičajeno", pisalo je u peticiji.

Izvor: Index Rouge