Kako si to uspela da pogodiš? Prava si veštica! Sigurno ste čuli ili rekli nekome ovu rečenicu. 

Uvek u svakom društvu postoji ta jedna osoba koja nekako sve „nanjuši“. Naravno da nije automatski pripadnica vika religije, ali ono što definitivno ima jeste izražena intuicija. Sama reč veštica kod nas ima negativan prizvuk - lovili su ih i proganjali, spaljivali na lomači. Svako ko je znao nekoga da izleči, u crnom srednjem veku bio je automatski stigmatizovan kao veštica. Ili veštac. 

Moderne veštice 

Ali danas su stvari mnogo drugačije, a zahvaljujući društvenim mrežama i transparentnije. Tako su Instagram nastanile neke sasvim moderne veštice, koje propagiraju snažnu žensku moć i dive se prirodi. Veštice su postale nešto neviđeno „cool“, a u zemljama poput SAD i Velike Britanije sve je više pripadnika vika religije. 

Zajedničko im je poštovanje ženskog božanskog načela, prirode i prirodnih ciklusa. Veruju u zakon privlačnosti, ravnotežu i harmoniju, snagu koja dolazi iz znanja i progresivne reinkarnacije, i zapravo veruju u nešto savršeno što sve pokreće. Ne samo to, nego su pripadnici vika religije sve mlađi, milenijalska generacija.

Jedna od njih je The Hoodwithch, odnosno Bri Luna, koja ima više od 300.000 folovera na Instagramu i praktikuje „svakodnevnu magiju za moderne mistike“. Stavlja citate afirmacija, fotografije kristala, tarot karata i - svojih noktiju koje je stilizovala i od njih napravila priču o kojoj je pisao čak i Vog.

- Za mene je svaka žena veštica, znala ona to ili ne. Zapravo biti veštica mnogo je više od rituala i paljenja sveća, to je sloboda i moć da hrabro i bez pogovora prigrlimo prirodu, iscelimo sebe i svoju zajednicu i usvojimo sve aspekte onoga što zaista jesmo - rekla je Luna za australijski Cosmopolitan. 

Njena koleginica je najpoznatija australijska veštica Fiona Horn, koja je inače napisala desetak knjiga na tu temu, a poslednja u nizu je The Naked Witch. Prema njenim rečima, nije nimalo čudno što ima sve više čarobnica u svetu. 

„Zanimljivo je gledati koliko su u porastu nove veštice pop kulture, a za razliku od pre 20 godina one imaju društvene mreže koje vrlo pametno koriste. Nekada je sve u vezi sa njima bilo obavijeno tajnama, sada više gotovo ništa nije“, izjavila je Fiona.

- I celebrity svet je uhvatila „veštičja“ groznica, pa su tako poklonice kristala manekenka Bela Hadid, dizajnerka Meri-

Kejt Olsen i pop zvezda Keti Peri. Najtraženiji je roze kvarc koji označava ljubav i brigu prema sebi, zatim ametist za smirenje i citrin poznat po svojoj osobini privlačenja novca i poslovnog uspeha.

Letenje na metli i magični napici kojima su nas hranile legende i filmovi potpuno su suprotni stvarnosti, jer su veštičarenje i magija danas sličniji wellnes tretmanima i wellbeingu. Žene žele da imaju više samopouzdanja i veliki je trend naučiti da volite samoga sebe, što moderne instagram veštice najčešće i nude. 

U našoj zemlji i na Balkanu gotovo je nemoguće naći osobu koja bi javno priznala da je članica vika religije, ali sve je više devojaka i momaka koji se okreću alternativnim pravcima, nose kristale, idu kod healera, rade na sebi. 

Vešta žena

Međutim, kako je došlo do toga da žene otvoreno pričaju i zastupaju stavove nekadašnje tabu teme i to putem društvenih mreža? Odgovor je jednostavan: na ovaj način jačaju međusobnu povezanost. Dokaz za to jeste i činjenica da heštegovi #witches-ofinstagram i #witchcraft imaju više od 2 miliona objava!

Instagram je danas ono što su blogovi bili pre 10 godina. Ljudi su prezauzeti svojim obavezama i potrebne su im informacije lake i brze za konzumiranje.

Luna dodaje i to da su kristaloterapija, čitanje tarota i meditacija posredstvom društvenih mreža doživeli svoj vrhunac popularnosti. Platformama poput Fejsbuka i Instagrama informacije o ovim metodama postale su dostupne svakome - a svi znamo da jedna slika govori više od hiljadu reči. Plus, uz pomoć ovih mreža lako možete da stupite u kontakt sa istomišljenicima širom sveta, proširite svoje znanje o temi koja vas zanima i, što je najlepše, steknete prijatelje za ceo život. 

Quick fix

Ipak, najsnažnija poruka modernog veštičarenja je feminizam. Zaista je interesantno posmatrati kako jedan ženski pokret iz dana u dan postaje sve jači i brojniji.

„Događa se suptilna, ali snažna promena - buđenje božanske ženske energije“, kaže Luna. „Mnoge žene vaspitane su da zanemaruju svoju intuiciju kako ih ne bi ismejavali. Ali došlo je vreme da se vratimo svom pravom pozivu - magija je naše pravo koje smo dobile rođenjem“, iskrena je najpopularnija IG veštica. 

Hornova takođe smatra da je ovo idealno vreme za žene da počnu međusobno da se podržavaju i ohrabruju. “Zaista se dešava značajna promena u našoj kulturi, a ona je najjasnije prikazana upravo “Me Too” pokretom.”

Deo “veštičjeg kulta” može biti svaka žena na svetu, a ako je verovati Hornovoj i Luni, svaka od nas je čarobnica, na sebi svoj-stven način.

“Ne plašite se da pokažete svoje pravo ja”, dodaje Hornova. “Odbacite cinizam, strah i nepoverenje i svet će zaista postati magično mesto.”

I naravno, ne zaboravite da nabavite svoje kristale...