Ako se svakog meseca mučite da spojite kraj s krajem, možda mogu da vam pomognu saveti finansijske savetnice Kane Kembel, koja je osnovala stanicu "Sugar Mamma". Ova australijska blogerka tvrdi da uz pomoć nekoliko trikova možete mnogo da uštedite.

Svesni smo, doduše, da se primanja u Australiji i Srbiji značajno razlikuju, ali svakako su saveti koji slede uopšteni, konkretni i vrlo primenljivi - nezavisno od sume novca koja nam mesečno leže na račun.

Otvorite poseban račun za štednju 

V-eć smo pisali mnogo puta o tome koliko je bitno imati poseban račun za štednju. Kanin primer je samo još jedan od pokazatelja koliko je ovaj korak esencijalan ako zaista želimo da uštedimo veću sumu novca.

Ona je za 13 meseci uštedela oko 11.000 dolara i tvrdi da je ključno da odvojite račun s kog trošite i račun na kome štedite. 

"Ne smete da imate jedan račun jer biste mogli slučajno, ili čak namerno, da potrošite svoju štednju. Bez obzira na to da li čuvate štednju u jastuku ili na posebnom računu, nemojte novac držati na istoj gomili", savetovala je.

Na kraju dana skupite sve novčanice i kovanice 

Kana svakodnevno dan završava pretresanjem svoje torbice i novčanika i skupljanjem svih novčanica i kovanica koje ima. 

"Ljudi jednostavno zaborave na kovanice, koje im leže po stolu ili su rasute po automobilu. Upotrebite ih na dobar način, sklonite ih", ističe.

Ovo nas je podsetilo na Baju Patka, fiktivnog Diznijevog multimilijardera, koji je uvek u stripovima tvrdio da treba brinuti isključivo o sitnom novcu, a da će se milioni sami čuvati.

Očistite račun dan pre plate 

 Ovaj poslednji savet nam se posebno dopao. Vrlo je originalan, nismo ga nigde drugde do sada pročitali, a i zvuči kao da je na duge staze zaista isplativ.

"Postoji nešto osnažujuće u tome da na dan plate na računu imate nulu. Čak i ako mi je na računu ostao jedan dolar, ja ga prebacim u štednju", kaže Kana.

Izvor: B92/Cosmopolitan