Stare navike teško umiru. Iz tog razloga nastavljamo da radimo neke stvari koje su štetne po nas, posebno ujutru – kada imamo najmanje vremena za gubljenje.

Sledećih 5 jutarnjih navika su pogubne po vaše zdravlje i raspoloženje i bilo bi preporučljivo da ih promenite.

1. Tuširanje toplom vodom

Budući da nas topla voda opušta, veće su šanse da ćemo poželeti da se vratimo u krevet nakon tuširanja toplom vodom nego hladnom. Tuširanje hladnom vodom, s druge strane, čini da se odmah razbudimo i budemo spremni za sve dnevne obaveze.

2. Proveravanja društvenih mreža ili poslovnog e-maila

Nema razloga da sebi produžavamo radni dan proveravanjem poslovnog e-mail naloga od ranog jutra. A kada su u pitanju društvene mreže, biće u toku dana još mnogo prilika da se pregledaju. Zašto bi dragoceno vreme sa porodicom ili partnerom u jutarnjim časovima iskoristili za gledanje u ekrane?

3. Trošenje vremena na biranje odeće

Sigurno vam se često dešava da ste ujutru u dilemi šta da obučete toga dana. Dovoljno je trošenja vremena ujutru i bez pravljenja ovog izbora pa je bolje da pojednostavite svoj život, izaberete nekoliko odevnih kombinacija za posao/školu i pazarite sebi garderobu koja ispunjava takve kriterijume. Znači ako želite da nosite bele košulje i crne suknje, kupite nekoliko primeraka svakog artikla koji vam se sviđa.

4. Doručkovanje žitarica sa mlekom ili jogurtom

Poznata nutricionistkinja Ćelsi Amer je izjavila da je zdravije ujutru jesti parče pice nego musli. Pica sadrži proteine, masti i ugljene hidrate, čineći ovaj obrok dobro izbalansiranim hranljivim materijama. Žitarice sa mlekom ili jogurtom ne prijaju svim ljudima u jutarnjim časovima i mogu dovesti do bolova u stomaku pa je najbolje izbegavati ih u tom periodu dana i jesti ih za večeru.

5. Ispijanje kafe

Crna kafa u jutarnjim časovima diže nivo kortizola u organizmu i čini nas nervoznijim nego što bi inače bili. Takođe nije preporučljivo piti kafu na prazan stomak. Istraživanja su otkrila da je idealno vreme za konzumiranje ovog toplog napitka 3 do 4 sata nakon ustajanja.

Izvor: citymagazine.rs