Prijatelje biramo po interesovanjima i drugim stvarima koje su nam zajedničke, ali s njima delimo i puno više od toga. Novo istraživanje dokazalo je da su naše veze s prijateljima čak i čvršće nego što mislimo.

Istraživanje grupe naučnika s tri univerziteta, Stanford, Duke i Wisconsin sprovedeno na 5500 američkih adolescenata pokazalo je da su prijatelji koje odaberemo genetski sličniji od stranaca, što znači da stvaran test snažnog prijateljstva verovatno leži u genetici.

Nakon sprovedenih genetskih poređenja između dva prijatelja naučni su otkrili niz genetskih sličnosti, puno više nego među parovima koji se nisu međusobno poznavali. Ustanovili su i da prijatelji dele prosečno dve trećine genetskih sličnosti kao bračni parovi, a razlog tome može biti privlačnost prema onima s kojima delimo zajedničke karakteristike, poput izgleda, stepena obrazovanja, porekla ili iskustava. Ovaj proces naučnici nazivaju društvenom homofilijom.

Njihovo drugo objašnjenje je da ljudi sklapaju prijateljstva unutar istih društvenih sredina, na primer iste škole ili posla. Taj fenomen nazivaju društvenim strukturiranjem.

Društena homofilija i društveno strukturiranje međusobno se nužno ne isključuju. Glavni autor studije, profesor sa Stanforda Benjamin Domingue smatra da zapravo za prijatelje nesvesno biramo one koji su nam slični pod uticajem spomenutih struktura i društava.

Izvor: zadovoljna.hr