Prošlo je tačno dve godine od završetka serije Dauntonska opatija, jedne od najgledanijih britanskih serija produkcije kuće Carnival Films, sa Megi Smit koja je pratila dešavanja unutar engleske aristokratske porodice Kroli obuhvativši period od 1912. do 1926. godine. Šest sezona završeno je 25.12 2015., kada je prikazan božićni specijal.

Dauntosku opatiju su zavoleli svi, od starijih koje je zainteresovala istorijska podloga, raskošna scenografija, engleski krajolici i prikaz jedne porodice koja se čvrsto pridržava tradicije i određenog bontona, do mladih koje je najviše privukla radnja, spletke i afere koje su mahom bila rezervisane za mlađe ćlanove porodice Kroli.

Upravo je Dauntonska opatija, jednako uspešan i na američkoj televiziji uslovio pojavu sličnih serija: Bela princeza, Viktorija i Kruna, ali i najnoviju seriju Gunpowder u kojoj glavnu ulogu igra Kit Harington, čuveni Džon Snežni iz hit serije Igra pestola.

Ipak nijedna nije uspela da na tv vrati onu Kroli fascinaciju, kompleksan život elegantne i raskošne Engleske iz edvardijanskog doba gde su mnoge porodice plemićkog i aristokratskog porekla tražile prirodan prelaz u novi, moderan svet u kom se klase brišu, a tradicionalna pravila poništavaju.

Serija "Hauardov kraj" mogla bi da uspe u tome

Ova mini serija smeštena u period s početka 20. veka (1910)i  predstavlja ekranizaciju istoimenog romana E.M. Forstera. U fokusu serije su snažne sestre Šlegel. Stariju Margaret koju krasi vrlo nezavisan duh glumi Hejli Atvel, dok njenu mlađu, živahnu i vickastu Helen igra Filipa Kultard. Njihovi životi prepliću se sa životom bogatog para Wilcoxes i siromašnog Basts.

Trejler nam otkriva prijateljstvo između Margaret i Rut Vilkoks. Nakon Rutine smrti, Margaret nasleđuje njen porodični dom Hauardov kraj, što užasava Rutinu porodicu, ali ne i njenog udovca koji se zbližava s mladom devojkom.

Inače, ovo nije prva ekranizacija Forsterovog romana. Postoji čuveni film Džejmsa Ivora još iz 1992. godine u kome su igrali Entoni Hopkins, Ema Tompson, Vanesa Redgrejv i Helena Bonan Karter.

Izvor: elle.rs