Verovali ili ne, ali ponekad finansijska situacija ne zavisi samo od toga koliko mesečno zarađujete, već i i od toga koliko ste finansijski disciplinovani. Znamo da ćete pomisliti kako ne možete stalno da štedite i sebi uskraćujete male slatke sitnice, ali zapravo smo ciljali na nepotrebne troškove kojih se sigurno možete odreći. U toku meseca potrošite najmanje par hiljada na stvari bez kojih zaista možete srećno da živite. Ne verujete nam? Hajde da pogledamo listu stvari na kojima zaista možete uštedeti.

Ispijanje kafe na javnim mestima

Ne možete da se probudite bez šolje jake kafe? Naravno, ne možemo ni mi! Ali da li možete da pregurate dan, a da ne popijete kafu u onom slatkom kafiću gde će vam taj čarobni napitak naplatiti skoro pa kao doručak? Proverite svoje mesečne troškove i sigurno ćete primetiti da par hiljada dajete samo na ispijanje kafe u kafićima. Umesto što ćete svaki ili svaki drugi dan ostavljati na novac vlasnicima barova, pozovite svoje prijateljice u svoj dom na topli napitak. Napravite finu atmosferu, pustite muziku, potrudite se da se i vi i one osećate kao u najlepšoj kafeteriji u gradu. Verujemo da će doživljaj biti skoro pa isti, a vama će budžet biti veći i moći ćete vremenom sebi da priuštite neke stvari za koje ste uvek govorili da će biti vremena da ih kupite.

Teretana i ostali gym programi

Biti aktivan i ulagati u zdravlje svog tela je uvek dobra investicija, ali samo pod uslovom da ste stvarno odgovorni i da ste redovni na treninzima. Ukoliko ste jedna od osoba koja od uplaćenih 12 treninga poseti 5 i to samo zato što je platitla pa da ne propadne članarina, odmah ćemo da vam reći da gubite vreme i trošite novac bezveze. Ako zaista želite da zategnete telo i poboljšate kondiciju, to možete uraditi i u udobnosti svog doma. Zahvaljujući internetu i velikom broju tutorijala na Jutjubu, sada možete vežbati od trbušnog plesa do napornih HIT treninga. Sve što vam je potrebno je prostirka za vežbanje, udobne helanke i patike i upornost. Istrčite jedan ili dva kruga oko zgrade, kuće, parka, izdvojite bar 10 minuta dnevno za vežbe i bićete u odličnoj kondiciji, a sačuvaćete par hiljada mesečno.

Ručak na poslu

"Bila sam previše zauzeta da bih bilo šta spremila za ručak" ili "Danas je petak mogu da se častim nezdravim velikim obrokom" su rečenice koje nikako ne smeju da prerastu u vašu svakodnevnu mantru. Ukoliko više puta nedeljno trošite novac na ručak dok ste na poslu, na kraju meseca doćićete do računice da vi zapravo radite da biste ostavljali novac na radnom mestu. Naravno da ne morate svaki dan da nosite  handmade obroke na posao, ali kad god imate vremena trebalo bi. Osim što ćete uštedeti sigurno par hiljada, pripremljeni obroci su zdraviji od kupovnih koji se najčešće svode na brzu ili prženu hranu. Izdvojite sat vremena dnevno kako biste napravili sebi zdrav obrok koji ćete nositi sa sobom.

Nastavak vas čeka na sledećoj strani...