I dok smo se cele zime ušuškavali u toploj i prijatnoj atmosferi kućnog komfora i uživanja u mekanim pletivima, blagom svetlu sveća i eventualno pucketanju vatrice u kaminu, u stvari smo živeli u skladu sa danskim konceptom hige (hygge), što se može prevesti kao težnja prijatnosti i komforu. Taj trend je tokom prošle godine preplavio svet u svim mogućim sferama - od mode, kuvanja, uređenja prostora i pisanja knjiga. Ali izgleda da je hige dobio i naslednika jer je novi švedski trend - takozvani lagom - preuzeo ovu godinu. I nema možda boljeg trenutka od leta da ga usvojimo i otpratimo.

Lagom je u Švedskoj pa i čitavoj Skandinaviji stari koncept koji potiče još iz doba Vikinga. Sastoji se od dve reči - laget om - što u prevodu znači oko tima, za tim, ali u skraćenoj verziji - lagom. Vikinzi su na zajedničkim okupljanjima pili medovinu iz roga i delili je među sobom. Ideja je bila da niko ne uzme preveliki gutljaj kako bi medovine bilo dovoljno za sve. Na taj način se među njima gradila saradnja, ali i učila skromnost. I upravo je to i jedna od ideja lagom koncepta. Lagom kod nas ne može da se prevede jednom rečju, ali mu je jedno od značenja ni premalo, ni previše. Sasvim dovoljno.

Ideja koja stoji iza ove reči je da budemo zadovoljni onim što imamo i u sebi samima pronađemo sreću. Zvuči jednostavno, ali kako to možemo zaista i da postignemo. Nalazimo se u svetu prepunom podsticaja i dešavanja koji nam neprestano ubrzavaju tempo života. I često nam se čini da stalno jurimo za nečim, a trka u kojoj se nalazimo kao da nema cilj. I kada se iscrpimo do maksimuma, poželimo malu pauzu od svega. Ako ovaj novi stil i koncept nešto mogu da nam donesu to je upravo pauza koju željno iščekujemo.

Definicija koja karakteriše milenijalce nije daleko od lagom koncepta. Iz želje za slobodom i komforom milenijalci su napredovali od stereotipa prethodnih vremena i sazdali dobar put za rađanje ili širenje ideja kao što su danski hige i švedski lagom. Skandinavci to možda odavno znaju, možda ih tome uče još od detinjstva, ali mi iz drugih krajeva Evrope i sveta tek moramo da savladamo stil u kome se tok života ne sagledava kao stalno traganje i težnja ka nečemu. 

Na sledećoj strani pročitajte šta je zapravo LAGOM