Kako da spavate...

U avionu

Jedna od iritantnijih stvari kod putovanja jeste to što je pozu za spavanje nemoguće naći, osim ako niste potpuno sami, što je u većini slučajeva nemoguće. Sudeći po istraživanjima, putnici se najviše žale na spavanje u avionu pošto je takav položaj jedan od najneprirodnijih za telo. Ali zato...

Zauzmite sedište do prozora

Prilikom bukiranja karte obavezno proverite da li postoji mogućnost da rezervišete mesto do prozora. Ukoliko postoji, uradite to jer pored toga što ćete imati najlepši pogled moći ćete pošteno i da dremnete. Ako niste uspeli to da učinite prilikom kupovine karte, pokušajte da šarmirate slatku devojku na čekiranju i zamolite je da vam da mesto do prozora. Verujte da je moguće, osim ako dotična nije imala baš težak dan. 

Jastuk

Sigurno vas pomisao kako ga vučete sa sobom smara, ali verujte da ćete nam već po ulasku u avion biti zahvalni. Još bolje ako imate svoj „happy pillow“, a ako ne, onda možete kupiti i male fashion jastuke sa natpisima ili klasične držače za vrat u različitim oblicima i bojama. Be fabulous everywhere, zašto da ne!

Preskočite alkohol 

Znamo da će vino koje će vam ponudi lepa stjuardesa izgledati primamljivo i opuštajuće, ali ga ipak zaobiđite ako zaista želite da se odmorite. I mala doza alkohola dovodi do površnog i „klimavog“ sna što u prevodu znači da ćete spavati jako loše. Pri tom, vino je diuretik zbog čega nećete moći da sedite u mestu, već ćete često gledati da li sija zelena lampica na vratima toaleta. Znači u avionu NO ALCOHOL, osim ako niste planirali nešto zanimljivije od dremanja. ;) 

Druga pravila 

U avionu se, za razliku od autobusa, nikada ne možete ispružiti izvan sedišta jer je zabranjeno držati noge na prolazu, prvenstveno zbog kabinske posade koja je u stalnom pokretu. To zapamtite pre nego što se ukrcate jer će vas u suprotnom i iz najdubljeg sna buditi milion puta. 

Kako da spavate na... 

Dušeku na naduvavanje

Otišli ste kod najbolje drugarice, a ona nema sobu za goste? Nikakav problem! Malo dosetljivosti može pomoći da spavate kao na oblacima.

Za početnike

Dušek na naduvavanje može da bude tvrda podloga za spavanje, pogotovo za izrazite ljubitelje mekoće. Zato, kada ga pumpate nemojte ga naduvati do kraja, već do željene gipkosti. 

Opuštenost

Sigurno ste čuli da neko kaže Spavao sam kao na oblacima. E pa sa ovim dušekom ste blizu toga! Stručnjaci tvrde da su za to zaslužne male neravnine koje su sjajne ako volite da spavate na leđima jer će prijati vašem vratu i donjem delu tela, a ukoliko ste ljubitelj spavanja na boku onda je dobro zbog vaših ramena koja neće biti ukočena i pod jakim pritiskom. 

Dodaci:

Lavanda - Krema, čaj ili mirišljave kapi pomoći će da opustite sva čula i lako zaspite

Jastuk - Možete birati različite modele, u skladu sa onim što volite 

Maska za oči - Pored toga što su praktične, ove maskice su i sladak asesoar za selfije 

Aplikacije:

Sleep Cycle - Prati vaš kvalitet sna i upozorava vas na sve što bi moglo da vam smeta na osnovu vašeg buđenja. Takođe, kad prepozna vaše šablone spavanja, ona će vas buditi kada spavate najlakšim snom, kako vas ne bi stresirala.

Sleep Better - Na osnovu vaših pokreta donosi zaključke da li ste imali noćne more ili ste lepo sanjali. U program možete uneti da li ste trenirali ili konzumirali alkohol, a ona će napraviti šemu o uticaju različitih faktora na vaš san.

Relax Melodies - Ovo je aplikacija sa mnogo opuštajuće muzike, a najviše zvukova iz prirode. Jednom kada probate, nećete moći da zamislite noć bez zvuka talasa ili šuma vetra.

Tekst: Teodora Bogdanović