Ukoliko već nekoliko dana imate nesanicu ili ste jednostavno protekla veče proveli u izlasku, nudimo vam par isprobanih metoda kako da izdržite dnevne obaveze nakon neprospavane noći.

Ustanite bez odlaganja

Odugovlačenje s izlaskom iz kreveta neće vam mnogo pomoći ako vas čekaju dnevne obaveze. Bolje je odmah ustati kako biste imali dovoljno vremena da razbudite svoje telo. Podignite roletne, razgrnite zavese, otvorite prozor – pustite u sobu svež vazduh i sunčevu svetlost.

Doručkujte

Odmah na početku dana ključno je da organizam dobije dovoljno “goriva“. Doručak pokreće metabolizam, pa ćete biti aktivniji i mentalno i telesno. Slobodno priuštite hranjiv obrok (npr. kašu s voćem ili mlekom, jaja sa šunkom, integralne sendviče, sir ili jogurt), ali izbegavajte šećer jer samo privremeno diže energiju, a par sati nakon toga uslediće “pad“.

Ne preterujte s kavom

Kafa vam ujutro može pomoći da se razbudite, ali ispijanje šoljice za šoljice tokom dana neće povećati budnost nego biste, štaviše, mogli postati još umorniji. Bolji izbor su biljni čajevi, sveže isceđeni voćni sokovi i voda – s dovoljno tečnosti bićete manje pospani.

Važne obaveze odradite prepodne

Ako ste imali lošu noć, najverojatnije ćete do popodneva biti ozbiljno umorni. Stoga pokušajte sve važne obaveze i poslove da obaviti ujutro ili bar u prvom delu dana, a manje zahtevne stvari ostavite za popodne i veče.

Pokrenite se

Na poslu nemojte samo “vegetirati“ nego hodajte kad god je moguće. Ne zaboravite da pijete vodu koja ne samo da osvežava organizam nego može da spreči glavobolju. Po mogućnosti izađite na svež vazduh u 20-minutnu šetnju.

Opušteno u sledeću noć

Uveče nemojte po svaku cenu pokušavati da nadoknadite gubitak sna iz prethodne noći. Nastojte otići u krevet na vreme, ne opterećujući se sumnjom da se možda opet nećete dobro naspavati. Jednostavno pustite da san dođe bez velikih očekivanja.

Izvor: Zadovoljna.hr