Tradicionalno, većina nas počinje da vežba ili da drži dijetu „od januara“, ali da li ste ikad, umesto toga, razmišljali o menjanju sopstvenog stava ili sveukupnog pristupa životu? Kada je u pitanju određivanje prioriteta, postizanje sopstvenih ciljeva i povećanje sopstvene sreće postoje šest loših navika koje prosto treba da izbacite pre nego što počnete da gazite napred. Nemojte očekivati da ćete se promeniti lako, ali će se trud isplatiti kada počnete da primećujete razliku i poboljšanje kvaliteta života.

Prestanite da brinete o tuđem mišljenju

Da li tuđem mišljenju pridajete veći značaj nego što bi trebalo? Prestanite! Kada prvenstvo date tuđem mišljenju, umesto sopstvenoj proceni postajete nesrećni. Imajte dovoljno samopouzdanja da procenite šta je važno za vas i šta će vas usrećit. Niko neće živeti vaš život i zašto bi onda vaše odluke bile zasnovane na tuđem mišljenju?

Prestanite da poredite sebe sa drugima

Sa pojavom društvenih mreža postali smo prisiljeni da još u većoj meri i sve češće poredimo svoj život sa drugima. Ovo je, složićete se, traćenje vremena! Svi smo mi različiti i jedinstveni, i svako od nas mora pratiti sopstveni put. Poređenje sebe sa drugima često dovode samo do zavisti. Ono što bi trebalo da radite je da čestitate drugima na uspehu i da se usmerite na ostvarenje ličnih cljeva.

Prestanite da žrtvujete sopstvenu sreću zarad nekog drugog

Da li ste nekad stavili svoje snove i maštanja „na čekanje“ zarad tuđih želja? Na primer, možda ste se preselili kako biste podržali partnera u napredovanju na poslu? Žrtvovanje sopstvene sreće možda izgleda plemenito ali na duge staze retko daje dobre rezultate. Žrtvovanje neretko vod do ogorčenosti, dok samoispunjenje i ispunjavanje sopstvenih snova vodi do zadovoljstva i osećanja ispunjenosti. Probajte da postignete kompromis između pružanja podrške drugima i življenja života kakvog želite.

Još tri stvari sa kojima ne bi trebalo da uđete u Novu godinu, čekaju vas na sledećoj strani...