Imate li 15 minuta pre sledećeg sastanka? Čekate u redu u pošti? Drugarica treba da vas pokupi, ali kasni? Sledeći put kad shvatite da imate malo slobodnog vremena s kojim ne znate šta da radite, iskoristite ga ispunjavajući jedan ili više ovih malih, ali produktivnih zadataka. Ako iskoristite samo 15 minuta svakog radnog dana da uradite nešto korisno, povećaćete svoju nedeljnu produktivnost za više od sata! Yes, please!

Sredite nešto

#Očistite nešto

Fleka ispod frižidera? Malecka rupa između lavaboa i zida? Prašnjavi držači za šolje u kolima? Uzmite vlažnu maramicu za čišćenje i sredite to. Verovatno ste više vremena proveli misleći o tome kako da nešto očistite nego što će vam trebati da zaista to i uradite. Dakle, uradite to sada! 

#Obrišite nepotrebne fotke sa svog telefona da oslobodite memoriju

Počnite sa skrinšotovima karte koji su vam trebali prošlog meseca ili fotkom knjige koju ste želeli da zapamtite, ali ste je u međuvremenu već kupili ili uzeli iz biblioteke. Kad završite s fotografijama, iskoristite vreme da obrišete aplikacije koje ne koristite ili igrice od kojih želite da se odviknete.

#Izaberite jedan odevni predmet (ili više njih) i donirajte ga

Ako ne možete da se setite kad ste nešto nosiil poslednji put, ili vam više ne stoji dobro, ne treba vam! Takođe obratite pažnju i na odeću koja vas više ne privlači i ne nosi vam se. Ako ne vidite sebe u tome u sledećih godinu dana, verovatno vam ne treba. Donirajte nekome kome treba ili poklonite drugarici! 

Pročitajte i... Kako da prodate stare stvari na netu i kupite nove

#Otkažite sve njuzletere koje ne čitate

Stalno vam stižu mejlovi brendova ili sajtova koje samo brišete? Otkažite ih! Aplikacija Unroll.me može da pretraži mejlove i otkaže pretplatu na sve što vas više ne interesuje jednim klikom.

#Sredite svoj novčanik

Proverite treba li da zadržite neki od računa, i onda ga sklonite na odgovarajuće mesto, a sve ostalo bacite. Bacite i kartice s popustima koje više ne koristite. Ako imate neiskorišćene poklon-kartice, proverite šta je još važeće i ako je moguće, prenesite ih u elektronski oblik. 

Povežite se

#Pošaljite poruku nekom s kim se dugo niste čuli, ili ga pozovite

Ili, što je još bolje, kupite neku staromodnu kovertu i napišite mu poruku od srca. Ne zaboravite da je zaista i pošaljete! 

Pročitajte i... 20 dokaza da sestra jeste vaša najbolja prijateljica

#Pošaljite poruku zahvalnosti

To može biti poruka kojom ćete se zahvaliti nekome za određeni poklon ili događaj na kom ste bili, ili čak može da iskaže i širu zahvalnost, kao što je “hvala što mi pomažete” ili “hvala što me uvek zasmejavaš”.

#Apdejtujte svoj CV i/ili Linkedin

Primili ste neku nagradu? Dobili ste nove dužnosti na svojoj poziciji na poslu? Naučili novu veštinu? Dodajte to svom CV-ju da bi bio svež za bilo kakvu priliku za poslovni razvoj koja može da se pojavi. Možete ovo vreme da iskoristite i da svoju biografiju malo ušminkate - dodate joj zaglavlje koje privlači pažnju ili iskoristite neku specifičnu boju. 

Pročitajte i... Koju to veštinu skoro svi poslodavci očekuju da vide u vašem CV-ju

#Informišite se o trenutnim događajima

Pretplatite se na dnevne vesti, napravite Tviter listu na kojoj ćete pratiti samo novinske agencije i redakcije ili poslušajte vesti na radiju dok se vozite na posao. 

Podmladite se

#Pročitajte nešto

Je li vam jedan od ciljeva za ovu godinu bio da više čitate? Iskoristite petnaestominutnu pauzu na poslu ili vreme u čekaonici kod lekara da pročitate poglavlje knjige, kratku priču, ili pak reportažu iz omiljenog časopisa ili sajta. Probajte da uvedete naviku nošenja knjige ili magazina sa sobom za neočekivano slobodno vreme, ili pak možete da skinete e-book aplikaciju tako da uvek možete imati pristup knjizi na svom telefonu ili tabletu. 

Pročitajte i... Fantastični romani koje ćete pročitati u jednom danu

#Očistite zube koncem

O, da. Čak i ako vam se ne približava godišnja kontrola kod zubara.

#Obratite pažnju na svoje telo

Ako ste u kancelariji, to može da znači ustajanje sa stolice i kratku, brzu šetnju. Ako ste kod kuće, razmislite o prigušivanju svetla i 15 minuta meditacije ili neke joga poze. Ako vam treba kratak nalet energije, iskoristite 15 minuta za kratko vežbanje s tegovima (ako nemate bučice, možete da koristite flaše s vodom ili vašu torbu, koja je ionako verovatno preteška) ili nekoliko skokova i čučnjeva. 

Pročitajte i... Lako i korisno: Kako da vežbate dok ste na radnom mestu

#Isplanirajte obroke za ovu nedelju

Izaberite šta ćete sve kuvati i na osnovu toga napravite listu namirnica koje vam trebaju, ili pak razmislite šta sve možete da napravite od onoga što već imate u kuhinji.

#Napravite to-do listu

Ako možete da se setite osam stvari koje treba da uradite danas, ali za sve od njih treba više od 15 minuta, onda iskoristite samo dva minuta da ih zapišete da ne biste ništa zaboravili. Um će vam biti zahvalan.

#Započnite listu stvari koje želite da uradite pre smrti

Ako je već imate, dodajte joj nešto, ili pak počnite da pravite plan kako da ostvarite neki od ciljeva. Ako je nemate, eto ideje. Ko kaže da produktivnost ne može biti zabavna?

Ovo je samo 15 ideja, ali sigurni smo da i sami možete da se setite mnogo više! Ako nešto zahteva 15 minuta ili manje, prosto ga uradite, sada, bez razmišljanja. Operite šolju iz koje ste pili jutarnju kafu čim završite, umesto da je ostavite u sudoperi. Odmah okačite veš na sušenje, čim mašina završi ciklus. Raspakujte se čim dođete kući s putovanja, umesto da kofer bude na podu još nedelju dana. Kad vam dođe pošta, otvorite je i bacite ono što vam ne treba - odmah. Kad krenete da obavljate ovakve male zadatke, bićete oduševljeni koliko će vam dom biti čist, organizovan i svež - a i vaš život, takođe. 

Priredila: Tihana Smiljanić