Organizacija finansija jedan je od najboljih načina da dovedete svoj život u red i umanjite svakodnevni stres koji se javlja usled nedostatka novca.

Kada biste anketirali ljude oko sebe i pitali ih oko čega se najviše nerviraju, verovatno bi većina odgovorila da je to nedostatak novca, neplaćeni računi, dugovi... Ovo naravno može biti posledica malih primanja i realnog nedostatka para, ali je u velikom broju slučajeva rezultat loših navika u vezi sa trošenjem para, kao i nemanja plana za štednju koji u velikoj meri može pomoći da izađete iz začaranog kruga trošenja sredstava koja nemate.

VIŠE: Zlatan trik da nikada ne izgubiš novčanik: Evo šta treba da čuvaš u njemu

Postoje brojni načini da pametno rasporedite novac koji imate i da uštedite, a s druge strane, priuštite sebi stvari koje su vam potrebne. Dovoljno je da se raspitate o mogućnostima koje vam pružaju banke, da obratite više pažnje na popuste koji su u ponudi i promenite svoje navike pri odlasku u kupovinu. Naravno, i ovde treba biti oprezan i dobro se raspitati pre nego na primer uplatite first minute letovanje ili otvorite račun u banci. Samo ukoliko imate prave i potpune informacije moći ćete da napravite računicu šta vam se stvarno isplati, a šta ne.

Kada budete počeli da organizujete svoje finansije na pravi način, postaćete vi gospodar svog novca, a ne obrnuto.

CAKE ZA PAMETNU KUPOVINU

U supermarketu

Umesto kolica, nosite korpu. Ukoliko se odlučite da nosite korpu za kupovinu umesto kolica, postoji realna šansa da ćete nabaviti manje namirnica. Kada stvari ubacujete u kolica, nemate osećaj koju ste količinu zapravo uzeli, dok kada sve to nosimo u rukama, stičemo bolji uvid u to da li smo preterali ili ne.

Napravite spisak. Pre nego što krenete u nabavku, pogledajte šta vam nedostaje u kući i napišite koje su to stvari koje su vam potrebne i u kojoj količini. Često kada odemo u prodavnicu kupimo gomilu stvari koje nam nisu potrebne samo zato što nam je ambalaža privukla pažnju, a ne uzmemo ono što nam stvarno treba.

VIŠE: Privucite novac: 5 odličnih lekcija za bolji život

Ne idite gladni u samoposlugu. Kada gladni uđete u prodavnicu, postoji velika verovatnoća da ćete kupiti veliku količinu hrane i to one visokokalorične. Nećete obratiti pažnju na cene proizvoda koje uzimate, niti da li vam to treba pa se može desiti da tek kad stignete kući shvatite da ste novac potrošili na sve osim na osnovne potrepštine.

Napravite nedeljni budžet. Izračunajte koliko vam je u proseku potrebno novca na nedeljnom ili mesečnom nivou za kupovinu hrane i trudite se da ne prekoračite budžet.

U tržnom centru

Idite sami u šoping. Ako u kupovinu idete sa drugaricom, može se desiti da uzmete nešto što niste planirali i što vam nije potrebno samo zato što vas je drugarica nagovorila. Zato je najbolje da u šoping idete sami, a ukoliko niste sigurni oko toga kako vam nešto stoji, slikajte se pošaljite sliku drugarici ili sestri da vam kaže svoje mišljenje.

Pazite se neplaniranih kupovina. Nemojte ulaziti u radnju ako znate da vam ništa od stvari koje se u njoj nalaze nije potrebno. Može se desiti da vam privuče pažnju neki komad koji možda nikada nećete obući, ali ga ipak kupite i napravite nepotreban trošak. S druge strane, ako vam je na primer potreban kaput, priđite samo odeljku sa kaputima i tu pogledajte da li ima to što vama treba. Ako nema, nemojte da nastavite da razgledate po radnji druge artikle.

VIŠE: Feng šui trik za više novca: Odaberite pravu boju novčanika

Probajte stvari pre kupovine. Nikako nemojte kupovati garderobu, a da je prethodno niste isprobali. Ukoliko je komad koji vam se sviđa malo manji, nemojte bacati pare pod izgovorom da ćete smršati i da će vam tada biti taman. Uzimajte samo ono što je u odgovarajućoj veličini ili čak malo veće ako ima tendenciju da se skupi od pranja.

Izvor: Cosmopolitan