Tako tvrdi jedno istraživanje, koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Kembridž i Stanford.

U istraživanju je učestvovalo 86,220 volontera, koji su morali sami da procene svoju ličnost putem myPersonality aplikacije, koja je uključivala čak 100 stavki. Istraživači su zatim zamolili porodicu i prijatelje da ih ocene u kratkoj procjeni. U isto vrijeme, kompjuterski program dodeljivao je učesnicima određene crte osobnosti, prema stvarima koje su lajkovali.

VIŠE: 3 načina da konačno prepoznate lažni profil na Fejsbuku

Kada su istraživači uporedili rezultate napravljene od strane kompjutera s onima koje su dali porodica i prijatelji. Rezultat je bio da je računar dao bolje rezultate. Što je više neka osoba lajkovala sadržaje na spomenutoj društvenoj mreži, kompjuteru je bilo lakše proceniti ličnost. Tako je kompjuteru trebalo svega 10 lajkova da bolje proceni osobu od njegovih kolega, 70 lajkova od cimera ili prijatelja, 150 da nadmaši članove porodice, a 300 da proceni bolje od partnera.

VIŠE: 7 statusa koje NIKADA ne bi smela da objaviš na Fejsbuku

"Računari sadrže ogromne količine informacija, za razliku od ljudi. Takođe, ljudi imaju osećanja, koja takođe utiču na njihove procene", zaključak je istraživača.