Da li je vama čaša na pola puna ili prazna? Ovo pitanje naizgled deli optimiste od pesimista. Iako pozitivan stav prema životu blagotvorno deluje na zdravlje, i pesimizam, iako možda zvuči neverovatno, ima svojih prednosti. 

Pesimisti

Imaju snažnije ljubavne veze

Umerena doza negativnosti u ljubavnoj vezi može biti dobra stvar, utvrdila su brojna istraživanja. Prema njima pesimisti imaju snažnije veze. Optimistični parovi veruju da će se problemi već nekako rešiti bez da se oko toga konkretno potrude. Pesimisti imaju niža očekivanja zbog čega se i više trude kako bi uspeli. 

Uverljiviji su i produktivniji od optimista

Pesimisti znaju da uvek nešto može da pođe po zlu pa vole da se pripreme i za najgori scenario. Oni uvek razmišljaju unapred, planiraju i savesni su u izvršavanju zadataka. Bolje se pripremaju nego optimisti, a istraživanja su potvrdila i da lakše ljude uvere u nešto nego njihove pozitivnije kolege. 

Igraju na sigurno

Optimisti su skloniji riziku dok pesimisti vole da igraju na sigurno. Oni donose odgovorne odluke, a to je zbog toga što vole uvek da budu korak ispred svih. Oni vole stvari da drže pod kontrolom.

Optimisti

Imaju zdravije srce

I dok pesimisti imaju uspešniji ljubavni život, optimiste krasi bolje zdravlje. Oni dvostruko ređe imaju problema sa srcem nego drugi ljudi, potvrdila je studija provedena na 5000 ljudi koja je trajala 11 godina. Takođe, ređe ih muče problem sa holesterolom i povišenim šećerom u krvi.

Imaju jači imunitet

Pozitivan stav blagotvorno deluje na imunološki sistem, a studije su potvrdile da su optimisti otporniji na bolesti nego pesimisti. 

Oni su otporniji

Za razliku od pesimista optimisti se lakše oporavljaju od problema. Oni ne krive sebe što nisu dobili posao, već u tome vide priliku da nešto poprave. Pesimisti će to analizirati i najverojatnije krivicu pripisati sebi u pravcu koji ih neće odvesti tamo gde treba, već će ih samo još više unazaditi.